Archief per maand:
Archief per jaar:

Onwillige getuige zorgt voor uitstel proces

Overval op parfumhandelaar: verdachte ernstig ziek 

door arno ruitenbeek
 
haarlem – Ahmadullah A. (35) uit Hoofddorp zou een bevriende parfumhandelaar en diens medewerker hebben overvallen. Bij deze gewelddadige diefstal is 30.000 euro buitgemaakt. A. blijft tot aan het proces op 25 juli op vrije voeten: hij is ernstig ziek.

Volgens de advocaat van de bestolen handelaar had deze met zijn goede bekende A., leverancier van parfums, afgesproken op de avond van 7 augustus 2010 in Lijnden. A. zou dan een partij luchtjes meebrengen, en zijn afnemer zou daarvoor 30 mille betalen. In plaats van een deal, werd het een ripdeal. A. en een tweede man dwongen de handelaar en zijn hulpje met doorgeladen wapens en slaag om in te stappen in een gehuurde bestelwagen. Het geld werd hen afgepakt. Enige tijd later werden ze uit de bus gegooid. Op 11 augustus werd bij A. thuis een pistool aangetroffen.

A. ontkent elke betrokkenheid. Om de beschuldigingen onderuit te halen, wilde verdediging enkele getuigen opnieuw verhoren. Dat ging niet helemaal goed. Een getuige, woonachtig in Amsterdam, is niet komen opdagen. De politie wilde hem ophalen, maar trof hem niet thuis. De man heeft intussen gebeld naar de politie en gezegd dat hij nu aan de andere kant van het land woont en geen tijd heeft om te komen. De Haarlemse rechtbank legde zich daar gisteren niet bij neer. Daarom werd het plan de zaak inhoudelijk te behandelen, uitgesteld tot eind juli voor het verhoor van de tot nu toe onwillige getuige, die opnieuw de politie kan verwachten.

De verdachte mag tot die tijd van zijn vrijheid genieten, hoewel de officier van justitie hem opnieuw in voorarrest had willen stoppen. A. heeft echter een ernstige ziekte. Hij heeft volgens de doktoren nog hooguit vier jaar te leven. Daarom mocht hij het huis van bewaring eerder al verlaten om in zijn (van origine Afghaanse) familie te zoeken naar een geschikte donor voor een beenmergtransplantatie.  

Een broer die in het buitenland verblijft, heeft zich als donor aangemeld. Via een speciale procedure mag hij binnenkort Nederland in voor de operatie. Tot die tijd krijgt A. wekelijks een bloedtransfusie.