Archief per maand:
Archief per jaar:

Openbaar ministerie diep door het stof

Wietknippers al 2,5 jaar in onzekerheid door rommelig en incompleet dossier

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Drie inwoners van Haarlem zouden eind 2010 wiet hebben geknipt op een plantage in Waddinxveen. Een rommelig dossier is er de oorzaak van dat ze nog steeds in onzekerheid zijn over hun straf. Het openbaar ministerie gaat diep door het stof.
Bij een inval in een loods aan de Maarten Schoutenstraat in Waddinxveen op 23 november 2010 vindt de politie 28 kilo hennep en vijftien hennepplanten. Vier arrestaties worden verricht. Peter B. (51) uit Baarn krijgt het stempel van de hoofdverdachte, die 67.000 euro zou hebben verdiend aan de teelt van en handel in de verdovende middelen.
Hij maakt gebruik van knippers uit Haarlem: Everdina V. (52), haar vier jaar oudere zus Alida V. en Alexander B. (54, geen familie van de inwoner van Baarn). De zusters zijn op drie verschillende data in de weer geweest in Waddinxveen. B. is er in elk geval die 23e november.
Abc’tje
Een abc’tje zou je denken. Dagvaarden, eis, straf. Niets is minder waar. Het ziet er naar uit dat de recherche en het openbaar ministerie te veel hooi op hun vork hebben genomen. Gelijktijdig draaien liefst zeven onderzoeken met namen als Varaan, Taart, Bosbes I en II naar bekende drugscriminelen uit Haarlem en omstreken. Omdat de politie stelselmatig te weinig mensen heeft voor bijvoorbeeld observatie, moet de marechaussee af en toe te hulp schieten. De administratie is chaotisch en gebrekkig. Dat wreekt zich gisteren, als de verdachten in dit deelonderzoek na 2,5 jaar eindelijk terecht moeten staan.
De advocaten van Peter B., de V.-zusters en hun plaatsgenoot eisen stukken op, om na te gaan of bijvoorbeeld de arrestaties van het kwartet destijds rechtmatig zijn geweest. Hoe, vraagt de verdediging zich af, kwamen de rechercheurs terecht in Waddinxveen? Werden de vier gevolgd nadat ze hun werk hadden gedaan bij de wietplantage in een loods aan de Jan van Krimpenweg in Haarlem? De telefoon van de jongste V. zou zijn afgeluisterd, maar onbekend is om welke gesprekken of sms’jes dat gaat en wat deze taps opleverden.
Boetekleed
De officier van justitie trekt het boetekleed aan. Hij geeft ruiterlijk toe dat er gaten in het dossier zitten. Het OM heeft vorige week uit alle macht geprobeerd alle noodzakelijke documenten uit de archieven op te diepen, maar blijkt nu met de verkeerde verhuisdozen opgescheept te zitten.,,Triest ook dat het allemaal heeft geduurd en nog gaat duren.” Dat betekent lagere straffen, belooft hij. Zoals hij ook toezegt aan de rechtbank om binnen twee maanden zijn zaakjes op orde te hebben.