Archief per maand:
Archief per jaar:

Openbaar ministerie in cassatie na pijnlijke nederlaag in witwaszaak

Vier panden Alkmaarse hoerenstraat terug aan eigenaressen

Door Arno Ruitenbeek

ALKMAAR – Het openbaar ministerie gaat in cassatie, na de pijnlijke nederlaag die het gisteren leed in de jacht op het Heineken-losgeld. De Alkmaarse rechtbank heeft op 24 juli beslist dat het beslag op vier panden aan de Alkmaarse hoerenstraat Achterdam er af moet. De echtgenoten van Johan ‘De Hakkelaar’ V. en  gokkastenhandelaar Bertus H. krijgen ze terug.

De twee vrouwen zijn, in elk geval op papier, de eigenaressen van de prostitutiepanden. Een schijnconstructie, aldus het OM in zijn sinds 2007 lopende Goudsnip-onderzoek. Onder anderen drugsbaron V., ondernemer H. en hun gades zouden misdaadgeld hebben witgewassen. Daaronder  acht miljoen gulden, die wijlen Cor van Hout en zijn zwager Willem Holleeder overhielden van in totaal 35 miljoen aan losgeld voor de in 1983 ontvoerde Alfred Heineken en zijn chauffeur.

Al tientallen jaren gaat het sterke gerucht in Alkmaar dat Holleeder en Van Hout hun centen investeerden in de Achterdam. Om te voorkomen dat er verband tussen het geld en hen kon worden gelegd, werden professioneel rookgordijnen opgetrokken met BV’s op de Antillen.

Toneelstuk

Daarnaast maakten de ontvoerders, zo stelt het OM, gebruikt van loopjongens zoals de inmiddels ook geliquideerde Thomas van der Bijl. De dames V. en H. hadden in dit criminele toneelstuk Goudsnip de rol van ’strovrouwen’, via hun mannen, van bijvoorbeeld Van Hout. Zij kregen de panden Achterdam 20, 22, 24 en 26 op hun naam.

De finale akte, waarin de aanklager zijn strafeisen formuleert tegen de witwassers (voor zover nog in leven), staat voor eind 2013 gepland bij de Alkmaarse rechtbank. Het is voor de officier te hopen dat hij dan meer bewijs heeft dan in de beslagzaken, waarin hij veertien dagen geleden tegenover de vier vermeende witwassers stond.

Want volgens de rechters is nu onvoldoende gebleken dat de dames bij de aankoop van de panden wisten of hadden kunnen vermoeden dat ze werden betaald met de Heineken-miljoenen. Evenmin is het OM er in geslaagd aan te tonen dat de opbrengsten van de panden (verhuur aan dames van plezier) te beschouwen zijn als misdaadgeld. De huurpenningen vloeiden voort uit een vergunning die de gemeente Alkmaar had afgegeven aan seksexploitant Koos Nool.

Bruinooge

Nu de vrouwen hun zin hebben gekregen en het beslag er af gaat, volgt stap twee. Het plan is om de verhuur en exploitatie direct voort te zetten. Of dat gaat lukken, is vraag twee. Want het huidige gemeentebestuur van Alkmaar, lees burgemeester Piet Bruinooge, wil de prostitutie het liefst uitbannen op de Achterdam. Dat is Bruinooge (CDA) in twee instanties al voor een groot deel gelukt met een zogenoemd bibob-onderzoek naar de integriteit van ondernemer Nool. Omdat daaruit bleek dat hij ook financiële banden zou hebben gehad met de ontvoerders, is vorig jaar ruwweg de helft van de ramen gesloten. Nog 69 zijn in bedrijf.

Het OM pikt de uitspraak niet, zo heeft woordvoerder Van der Sande mij net bevestigd. ,,We gaan in cassatie bij de Hoge Raad.” (In dit soort zaken, waarin verdachten klagen over een beschikking van het OM, is er geen hoger beroep, maar moet Neerlands hoogste rechtsinstantie zich er over buigen.) De verwachting is dat de partijen binnenkort weer tegenover staan in Den Haag.