Archief per maand:
Archief per jaar:

Oplichter heeft geen geld om naar hof te komen

Gerechtshof: busje te ver voor S.

Gerechtshof: busje te ver voor S.

Marktplaatsoplichter Martien S. (64) heeft geen geld voor trein en bus, dus verschijnt hij niet bij het Amsterdamse gerechtshof. Dat kan hem niet bereiken, want S. is – opnieuw – zwervende.

De rechtbank in Alkmaar heeft S. in juni 2013 bij verstek veroordeeld tot 240 uur onbetaalde arbeid. Bewezen is dat op zijn bankrekening in augustus en september 2010 betalingen zijn binnengekomen voor aankopen via martkplaats.nl. De gekochte laptops, telefoons en spelcomputers zijn echter nooit geleverd

De Noord-Hollander moet, aldus het vonnis, zestien gedupeerden uit onder meer Nijmegen, Valkenburg, Grootebroek, Hoorn en IJmuiden de gevorderde schadevergoedingen betalen. De Noord-Hollander heeft zich twee jaar geleden niet in de rechtszaal laten zien. Hij is met onbekende bestemming uit zijn toenmalige woonplaats Berkhout vertrokken. Wel stelt hij binnen de termijn van veertien dagen hoger beroep in.

Hoorn

Het hof wil hem dagvaarden op een nieuw adres in Hoorn voor de zitting van deze week. Ook daar is de vogel alweer gevlogen sinds 23 december 2014. Hij zoekt vorige week contact met advocaat Mario Appelman in Purmerend. Die zegt: “Ik krijg een belletje van deze, mij tot dan toe onbekende meneer S. ‘dat iemand anders zijn naam heeft gebruikt’.”

“Hij mailt mijn kantoor later die dag, dat hij wel met de fiets vanuit Wervershoof naar Hoorn kan komen. Of ik hem daar kan oppikken, maar ik heb geen taxidienst. Hij heeft geen geld voor openbaar vervoer en zou pas donderdag zijn uitkering krijgen.”

In de hoofdstad blijft de stoel naast Appelman ook leeg. “Ik heb hem op het hart gedrukt te komen, maar u ziet het.” Het hof is niet blij: “We hebben hier anderhalf uur voor uitgetrokken.” S.’ afwezigheid is, omdat hij nergens te vinden is, voorvoeld: “Daarom hebben we de benadeelden tijdig verwittigd dat ze niet hoeven te komen.”

Appelman weet niet of S. in Werverhoof onderdak heeft gevonden, of slechts het postadres van die gemeente heeft gebruikt om een uitkering aan te vragen. Hij zal zijn best doen de verdachte te traceren en ervan te overtuigen dat hij moet gehoorzamen aan het bevel tot verschijning van het hof. De nieuwe procesdatum is nog niet bekend.