Archief per maand:

Oplichter Nico B. trekt hoger beroep in

Verdwijning drie lama’s geseponeerd

door arno ruitenbeek

amsterdam – ‘Tuigpaardendeskundige’ Nico B. (51) uit Opmeer heeft zijn hoger beroep ingetrokken. Daardoor is de straf die de eenbenige oplichter op 21 april kreeg van de Alkmaarse rechtbank, 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, onherroepelijk geworden.

Ook plukt de Staat de, voor zijn tweede arrestatie naar Nijverdal en later naar Deventer gevluchte B. definitief voor 626.350 euro. Dat zijn de schadevergoedingen voor drie van zijn vele slachtoffers. Grootste gedupeerde is de familie Schipper uit Opmeer. Die moeten 610.450 euro van B. terugkrijgen van zogenaamde leningen, verzonnen bedrijfsinvesteringen en een nepaankoop van een huis voor B. Het zal wel moeilijk worden de centen te krijgen. De voormalige huisvriend van de Schippers liet zich kort voor de zitting in Alkmaar failliet verklaren. Dat kwam hem op een veeg uit de pan van de rechters te staan. Het proces was ook geruchtmakend doordat B. na zijn eerste arrestatie en voorlopige vrijlating in 2008 gewoon doorging met zijn zwendel, zij het elders in het land. Niet in de laatste plaats trok hij de aandacht door zes keer van advocaat te wisselen, waardoor de zaak grote vertraging opliep.

De eis was twee jaar, waarvan een kwart als stok achter de deur. Maar B. werd van een oplichtingszaak vrijgesproken, om technische redenen: de dochter van een Langedijkse paardenhoudster deed aangifte tegen B. voor de verdwijning van twee dieren. De moeder als eigenaresse had dat moeten doen.

De teleurstellingen voor de Schippers blijven zich opstapelen. Hun klacht over het dubieuze optreden van de recherche heeft weinig tot niets uitgehaald. Ondanks beslagen heeft justitie toch eigendommen van de Schippers die B. hen had afgetroggeld voor veel te weinig geld verkocht. En slechts door de politie en justitie op de huid te zitten, hebben de Schippers gehoord dat een ‘nieuwe zaak’ tegen B. al in augustus is geseponeerd wegens ‘recente bestraffing’. Het gaat om de ‘lama-affaire’. B. heeft in het voorjaar van 2008 drie lama’s uit de kudde van de hoogbejaarde moeder Schipper laten verdwijnen en ze achter haar rug om op internet verkocht voor 900 euro aan een handelaar uit Friesland. B. stak het geld natuurlijk in eigen zak. Zoon Jacob Schipper heeft bewijs dat de dieren per stuk 500 euro waard waren. Hij is met zijn lijvige dossier over de justitiële missers naar de nationale ombudsman gestapt.

Dit exclusieve bericht is te koop voor 50 euro.