Archief per maand:
Archief per jaar:

Oplichting levert drietal half miljoen euro op

Vier, drie en anderhalf  jaar cel geëist

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Voor zijn ‘kleine’ bijdrage aan grootschalige oplichting moet Ricardo G. uit Den Helder anderhalf jaar gevangenisstraf krijgen. De beide anderen vier en drie jaar, aldus het openbaar ministerie. Verenigingen en stichtingen in het land zijn voor een half miljoen euro gedupeerd.
Nieuwedieper G. (25), Virginia E. (34) uit Amsterdam en Furgil R. (34) uit Diemen zouden minstens een jaar aan phishing hebben gedaan. Dat is hengelen naar vertrouwelijke financiële data. Het vrouwelijke bendelid deed zich voor als Kim van der Weide van SNS-bank, ABNAmro of Rabo. Ze belde de penningmeester van een sport- of buurtvereniging, parochieraad of ouderenbond in een slaperig dorp en ontfutselde hem met wisselende smoezen de inlogcodes voor internetbankieren. Snel werd de club- en soms de privérekening leeggetrokken.
Dat geld was overgeboekt naar bankrekeningen van katvangers, geronseld door G. en R. Zo schakelden ze In Den Helder junks in, die voor wat euro’s dan wel onder bedreiging meewerkten aan de witwasoperatie. Drie medeplichtigen hielden een andere ‘geldezel’ op 24 december in een huis in Hoofddorp gegijzeld tot hij zijn pinpas afgaf. Dit was het begin van het rechercheonderzoek.
1,4 miljoen
Sommige clubs raakten tienduizenden euro’s kwijt, een benadeelde zelfs 74.000 euro. In totaal is bij rond 100 verenigingen en ideële stichtingen 1,4 miljoen euro afgeschreven. Mede door tussenkomst van banken kon ruim negen ton worden gered; zij legden in de rechtszaak vijf ton aan schadevergoedingen neer bij de drie verdachten. De Staat wil daarnaast hun criminele winst afpakken.
Twee drugsgebruikers uit Den Helder moesten begin februari van dit jaar bij een bank in hun woonplaats 4300 euro opnemen en pinnen. Bij de plaatselijke BCC kochten ze vier Ipads, terwijl G. hen in de gaten hield. Wat zij niet wisten, was dat de politie ook aanwezig was. Even later waren alle verdachten gearresteerd.
G. bestreed bij de Haarlemse rechtbank dat hij ‘een onmisbare schakel in de bende’ was, zoals de aanklager zei. Hij was een paar keer zijdelings betrokken geweest. De Nieuwedieper heeft de schijn echter tegen. Hij werd op zijn veertiende van school getrapt en voor het eerst veroordeeld. Sindsdien groeide zijn strafblad met een grote diversiteit aan gewelds-en vermogensmisdrijven. De reclassering is weinig optimistisch: ,,G. gaat om met de verkeerde types.” De kans is groot dat hij na zijn vrijlating opnieuw het criminele milieu induikt.
Dicht
Van beide hoofdrolspelers legde E. een bekentenis af, terwijl eerder veroordeeld fraudeur R. tijdens het hele tweedaagse proces zijn mond dicht hield. Tegen hen werd respectievelijk drie en vier jaar cel geëist.
De uitspraken zijn over veertien dagen.