Archief per maand:
Archief per jaar:

Oplichtster biecht uit zichzelf alles op bij politie

Dure spullen besteld op naam van vorige bewoonster

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Patricia de J. (46) uit Heemskerk is voor oplichting en diefstal veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan 40 voorwaardelijk. Ze biechtte uit zichzelf haar misdaden op bij de politie.

De J. zit sinds acht jaar in de wao. De uitkering is geen vetpot. Ze belandt in de schuldsanering. Op twee weken na een jaar geleden lacht ‘het geluk’ haar echter toe. Bij haar brievenbus in het portiek van het Heemskerkse flatgebouw ligt een stapeltje post van inmiddels vertrokken bewoners. Nieuwsgierig kijkt ze wat er voor brieven tussen zitten en ontdekte twee enveloppen van International Card Services (ICS). Eentje met een creditcard voor een ex-buurman, de ander met de bijbehorende pincode.

Ze aarzelt geen moment en bestelt er op los. Een koelkast bij BCC, een tv en een X-box 360 met koptelefoon bij bol.com, facebookcredits bij Facebook, een riem van 287 euro bij NOSA en eten voor haarzelf en haar zoon bij thuisbezorgd.nl.  Ook bij De J. komt berouw na de zonde. Na een ruim een week de boel te hebben bedonderd, knipt ze de creditcard door om niet meer in de verleiding te komen.  Op 21 april 2012 stapt ze binnen bij het politiebureau en praat.

De agent die het verhaal optekent, herinnert zich een aangifte uit 2010 van een mevrouw met hetzelfde adres als De J. Die gedupeerde staat te boek als wanbetaler, omdat ze voor bijna 1500 euro bij Wehkamp zou hebben gekocht zonder af te rekenen. Haar aanvraag voor een hypotheek is daardoor geweigerd.

Wasmachine

Als de diender de verdachte hiermee confronteert, erkent deze ook dit feit. Ze heeft de naam en bankrekening van de vorige bewoonster misbruikt om onder meer een wasmachine, stofzuiger en condensdroger te kopen. Bij de politierechter verklaart ze gisteren waarom ze destijds niet naar de politie is gelopen: ,,Ik besefte me niet dat ik die vrouw in de problemen had gebracht.”

Ze heeft, op de riem, koelkast en het voedsel na, alles teruggestuurd. De officier van justitie eist 100 uur onbetaalde arbeid en betaling van de schade van ICS van 1830 euro. De rechter ziet de precaire financiële situatie van de wao’er en vonnist dat 40 uur dienstverlening als stok achter de deur blijven staan. De schadevergoeding blijft beperkt tot wat is gehouden, ruim 1000 euro.