Archief per maand:
Archief per jaar:

Opmeerse ondernemer bekent aanranding werkneemster

Werk- en voorwaardelijke celstraf geëist

Door Arno Ruitenbeek

Opmeer – Een 59-jarige ondernemer uit Opmeer heeft bij de Alkmaarse rechtbank bekend dat hij een van zijn werkneemsters heeft aangerand. De officier van justitie eiste 160 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

In de bijbehorende proeftijd van twee jaar staat de verdachte onder verplicht reclasseringstoezicht en moet hij zijn psychiatrische behandeling afmaken. Daar is hij een jaar geleden mee begonnen, na tussenkomst van zijn huisarts. Met medicijnen en gesprekken met de gedragsdeskundige hoopt hij zijn aandrift onder controle te krijgen en te houden.

Hij groeide op in een streng rooms-katholiek gezin waar seks taboe was. Daar is hij knap gefrustreerd van geworden. Want hoewel hij nooit eerder voor de rechters moest komen, zagen die uit het dossier dat het niet de eerste keer dat de Opmeerder een vrouwelijk personeelslid lastig viel voordat deze zaak ging spelen. Dat was op 25 maart van het vorig jaar.

Ding

De vrouw in kwestie wilde na de pauze terug aan het werk, maar haar baas riep haar na: ,,Kijk eens wat ik hier heb.” Ze draaide zich naar hem toe en zag dat hij met zijn geslachtsdeel in de hand stond. Ze vroeg hem ‘dat ding weg te stoppen’, maar of hij heeft het niet gehoord (vermoedt zijn advocate), dan wel was hij te opgewonden (suggereerde de voorzittend rechter) om dat te doen. In plaats daarvan ging hij dicht tegen haar aan staan, gleed met zijn ene hand voor in haar broek en met de andere hand onder haar blouse over haar beha. Nadat hij zichzelf had bevredigd en de rommel met een theedoek had opgeruimd, ging de zondaar huiswaarts.

Op de zitting betuigde hij spijt, maar was bovenal erg bang dat het proces en de publiciteit daarover het voortbestaan van zijn bedrijf in gevaar brengen. Op verzoek van zijn raadsvrouw noemde geen van de betrokkenen de naam van de onderneming. De aanklager zag een schuldbewuste man, die echter in vier minuten tijd het leven van de (ex-)werkneemster volledig op zijn kop heeft gezet. Ze nam ontslag, waardoor ze behalve haar inkomen ook ‘haar stamkroeg en goede vriendinnen’ kwijt raakte en vertrouwt geen man meer buiten haar eigen kring. Ze zou, vond de officier, een schadevergoeding van 1788 euro (1500 smartengeld en 288 medische kosten) moeten krijgen.

De uitspraak is op 6 september.