Archief per maand:
Archief per jaar:

Organisator cocaïnesmokkel ‘ligt op hartbewaking’

De Medemblikse coördinator van een cocaïnelijn via Schiphol ontbreekt op de eerste dag van zijn hoger beroep. Cees P. (63) ligt aan de hartbewaking, zo sms’t hij bij de start van het meerdaagse proces aan advocaat Hein Dudink.

De raadsman toont niet verbaasd: “Meneer P. is tijdens zijn verblijf achter tralies regelmatig overgebracht naar een ziekenhuis met hartklachten. Het justitieel systeem in Nederland is echter dermate verhard, dat er geen enkel mededogen wordt getoond met een ernstig zieke verdachte.”

Ex-politieagent en modeondernemer P. heeft dan ook zijn, in november 2013 opgelegde straf al uitgezeten voordat het gerechtshof zich over het lijvige dossier buigt. P.  kreeg bij de rechtbank drie jaar cel als initiatiefnemer, coördinator en financier van cocaïnesmokkel in 2012, waarbij KLM’ers een rol speelden.

Bagage

Op luchthavens in bijvoorbeeld Panama of op Aruba stopte personeel van de nationale luchtvaartmaatschappij een koffer met drugs in de container met bagage voor Europese transfervluchten via Schiphol. Daar haalden KLM’ers onder wie het tot zes jaar veroordeelde kopstuk Maikel S. uit Almere de goed gevulde koffer uit de bagage bestemd voor Rome of Barcelona. Ze liepen met de buit naar het onbeveiligde gebied en gaven het daar over aan een medeplichtige.

Coke met k van KLM. Foto: commons.wikimedia.org

Coke met k van KLM. Foto: commons.wikimedia.org

Alleen in maart 2012 week de werkwijze af. In twee zendingen werden partijtjes van een en bijna zes kilo verstopt tussen spijkerbroeken. P., die ook de verkoop aan drugsdealers op zich nam, zei daarover in eerste aanleg: ,,Ik kan wel drie of vier methoden verzinnen, zolang alles maar klopt. Iedereen moet meewerken, tijdig de juiste informatie verstrekken, ook als de vlucht vertraging heeft of als het niet lukt om de koffer er op te zetten.”

Na een diepgaand onderzoek van veertien maanden werden 20 mannen uit Noord-Holland en Flevoland opgepakt. Uit afgeluisterde gesprekken via telefoon en in auto’s van de verdachten, mailverkeer, talloze observaties van geslaagde transporten bleek dat in die periode ruim 121 kilogram coke het land was binnengehaald. Was daarvan niet het grootste deel onderschept, hadden ze 4,5 miljoen euro verdiend.

Overval

Net als veel medeverdachten is P. in hoger beroep gegaan. De Medemblikker vindt dat hij te zwaar is gestraft. Dudink: “Hij heeft alleen in het begin meegedaan. Want zijn gezondheidsproblemen en als gevolg daarvan zware operaties deden hem besluiten te kappen. Hij kent de meeste anderen ook niet.” Bovendien heeft P. ook moeten boeten voor zijn openhartigheid tegenover de rechercheurs. “Hij werd mishandeld door een medegedetineerde in de Koepel in Haarlem en zijn woning aan het Vooreiland werd overvallen.”

De megaberoepszaak duurt nog anderhalve week. Eind juni worden de uitspraken verwacht.