Archief per maand:

Over mij

Arno A.J. Ruitenbeek, geboren in  Deventer (1955), gaat al tijdens zijn opleiding personeelswerk aan de Sociale Academie Twente in Hengelo aan de slag als correspondent voor regionale en landelijke dag- en weekbladen. Hij verslaat als freelancer sport, politiek en cultuur in Deventer en wijde omgeving, om na enkele jaren in dienst te treden bij de Twentsche Courant in Hengelo met, op sport na dezelfde journalistieke portefeuille.
Vier jaar lang zit hij aan de ‘andere kant van de tafel’, als redacteur-voorlichter van de NV Luchthaven Schiphol. Hij voert het woord namens de directie van de nationale luchthaven, ontvangt journalisten uit binnen- en buitenland die willen weten hoe die Nederlanders het flikken om beneden de zeespiegel die kisten veilig te laten landen en starten en schrijft in het razend populaire magazine Schipholland. Spraakmakend zijn zijn interviews met burgemeesters van de omliggende gemeenten. Ook is hij verantwoordelijk voor de reeks achtergrondverhalen over het leven en werken op en rond Schiphol. Redactie en eindredactie van het personeelsblad Raakpunten behoren tot zijn taken.

De dagbladjournalistiek trekt. Arno Ruitenbeek wordt eindredacteur bij het Noordhollands Dagblad. Hij zal daar 25 jaar blijven en het grootste gedeelte daarvan het specialisme misdaadverslaggever inhoud geven. In justitiepaleizen en politiebureaus in Noord-Holland fluistert men zijn naam en spreekt met een mengeling van bewondering en afgrijzen over zijn giftige pennetje en messcherpe kritieken.

Niet minder gevreesd zijn z’n recensies van thrillers. Die zijn nog immer terug te vinden via zijn blog (de knop geheel rechts bovenaan), www.spannings.blogspot.com en in de jaarlijkse Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland.
Van zijn hand zijn diverse boeken verschenen. ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, over een geruchtmakende moord op een horecaman in 2000, wordt nog steeds stukgelezen in de gevangenisbibliotheken.

Een Duitse moeder, een lerarenopleiding Duits en een grote voorliefde voor Duits voetbal (Schalke, Dortmund) als ook voor Duitsland als plek om te ontspannen. Dan is het niet gek dat Arno in 2004 dankbaar gebruik maakt van een stipendium om te werken voor de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) in Essen. Tijdens zijn verslaggeverstijd in Duitsland (onder meer artikelen over sigarettensmokkel, toerisme en Mata Hari) woont hij ook in Essen. Het maakt hem een vurig pleitbezorger voor de industriële cultuur van de Kohlenpott (het Ruhrgebied).