Archief per maand:
Archief per jaar:

Bij het overlijden van Chris Veraart

overledenChris Veraart uit Bergen is op 70-jarige leeftijd overleden. Een aimabel mens, een verdraaid goede advocaat en een groot specialist op het gebied van zedenzaken is van ons heengegaan.

Zo maar een dag, ergens in de jaren negentig.“Chris, met Arno Ruitenbeek. Ik wilde je wat vragen stellen voor een achtergrondartikel over die verkrachtingszaak in Schagen.” Aan vragen kwam ik niet meer toe, want de beroemde zedenadvocaat brandde los.

Zoals altijd, moet ik daar aan toevoegen. Ik kon als misdaadverslaggever met nogal wat criminele kilometers op de teller bij veel strafpleiters een potje breken. Menig raadsman was genegen mij een dossier om de hoek te schuiven, me kopieën van processen-verbaal te bezorgen, te tippen over een gloednieuwe, grote zaak of me gevraagd of ongevraagd van zodanige informatie te voorzien, dat de politie- en OM-woordvoerders alleen nog maar knarsetandend konden bevestigen wat ik hen voorlegde.

Chris Veraart was een van diegenen, die nooit te beroerd was om uitgebreid antwoord te geven op soms heel lastige vragen. Zolang het belang van zijn cliënt er niet mee werd geschaad, had hij er geen enkel probleem mee om het achterste van zijn tong te laten zien. Ook nadat de regels waren aangescherpt en sommige advocaten liever de pers meden dan een berisping op te lopen, was Chris altijd bereid wat te vertellen.

Met kennis van zaken, een uitstekend gevoel voor humor en niet bang voor wie dan ook, zeker niet voor autoriteiten. In 1997 verscheen zijn ‘testament’, Valse Zeden, waarin hij de werkwijze van politie, OM, rechterlijke macht en hulpverlening op kritische wijze beschouwt en aanbevelingen doet over de behandeling van zedenzaken. In 2003 liep hij zelfs tegen een straf op, omdat hij zich in een radioprogramma kritisch had uitgelaten over psychotherapie. In 2006 bepaalde het Europees hof voor de rechten van de mens dat dit ten onrechte was. Chris had gebruik gemaakt van de vrijheid van meningsuiting en kreeg een schadevergoeding.

Aan zijn ziekte multiple sclerose gaf hij uiting in zijn literaire proza. In Ja kun je krijgen! staan korte verhaaltjes, waarin verwikkelingen naar aanleiding van het samengaan van zijn ziekte en zijn beroep als advocaat hilarisch zijn verwoord. In zijn poëzie geeft Veraart zijn beschouwingen van de wereld. Door heel eenvoudige, alledaagse gebeurtenissen te beschrijven, verwoordt Veraart ook subtiel zijn maatschappijkritiek.

Dit is slechts een greep uit het markante leven van de man, die in Bergen de vereniging Red de Pad oprichtte. Het project is inmiddels uitgebreid tot twaalf goed functionerende tunnels. Oftewel: wat hij ook deed, het werd iets (goeds).

Chris Veraart, hij is helaas niet meer.