Archief per maand:
Archief per jaar:

Overval buschauffeur Heemskerk staat niet op zich

Eis 3,5 jaar voor ‘heel vreselijke’ boevenstreken van achttienjarige

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – ,, Heel vreselijk”, noemt de officier van justitie de boevenstreken van de pas achttienjarige Rayon K. uit Purmerend. Hij heeft bijvoorbeeld in Heemskerk een buschauffeur overvallen. Bij de rechtbank wordt 3,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist.
De Elise van Calcarstraat in Heemskerk, 5 januari van dit jaar. Drie onbekende jongens bellen rond 22.30 uur aan bij de woning van iemand die veel handelt op marktplaats. De bewoner doet open, en ziet na enkele seconden van gespannen stilte twee van de drie wegrennen. De overgebleven knaap, volgens het openbaar ministerie is dat K., haalt een busje verf uit zijn jaszak. Hij spuit een roodkleurige, bijtende nevel in het gezicht van de gedupeerde, alvorens eveneens de benen te nemen. Het heeft er alle schijn van dat de overvallers in spe de angst in de benen is geslagen.
Verf
Bijna drie maanden later, in de Heemskerkse Prof. Ten Doesschatestraat, is K. blijkbaar de schrik voorbij. Het is laat in de avond van 28 maart. De Purmerender is in gezelschap van vriend Gino L. (20) uit Heemskerk. Ze willen geld wisselen bij de chauffeur van een Connexxion-bus. Als deze weigert, besluiiten ze hem te overvallen. Ook dit slachtoffer wordt bespoten met rode verf uit een busje. De verdachten stelen zijn portemonnee met 120 euro. Voordat ze er vandoor gaan, jatten ze nog 300 euro en een stapel buskaartjes uit de geldla. Het misdrijf is vastgelegd met beveiligingscamera’s in de bus.
Op 3 april stapt K. op de trein naar zijn werk voor een energiemaatschappij. De conducteur ontdekt dat deze passagier reist op de OV-kaart van een ander. De NS-medewerker steekt de chipcard in zijn zak, wil een boete uitschrijven, maar wordt stevig vastgegrepen door een woedende K. die op hoge toon ‘zijn’ vervoersbewijs terugeist. De conducteur probeert met gsm en portofoon hulp in te roepen; K. pakt hem beide apparaten af.
Vijfjes
De verhoren van de op 5 april gearresteerde K. en een huiszoeking bevestigen het beeld van een jongeman met vreemde kuren. Zo bezit hij 100 busjes verf, gelijk aan die welke bij de misdaden zijn gebruikt. In L.’s woning worden aangetroffen de jas en de bandana, die een van de busovervallers heeft gedragen, plus een schoudertas met geld, waaronder opvallend veel vijf-eurobiljetten. L., die ontkent hoewel K. hem als medeplichtige heeft aangewezen: ,,Als ik geld terugkrijg in winkels, zitten daar veel vijfjes tussen. En ik geef ze niet uit.” L. hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.
De uitspraken zijn op 9 oktober.