Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Overvaller’ invalide geslagen: celstraffen geëist

Verdachten zwijgen over hennepoorlog

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De twee eigenaren van een motorzaak in IJmuiden slaan bijna 2,5 jaar geleden een overvaller invalide. Niet waar, aldus de aanklager gisteren: ,,De drie hadden een conflict over drugsgeld.” Zij eist tot achttien maanden cel.
Het proces tegen de drie brengt weinig opheldering over een reeks misdrijven. Wel duikt steeds motorclub Hells Angels op. Michael G. (38) uit IJmuiden en René de B. (49) uit Purmerend, drijvende krachten achter Heavy Duty Bikes aan de Reaumurstraat in IJmuiden, beroepen zich op hun zwijgrecht. Het geheugen van IJmuidenaar Grant C.(49) zou zijn weggevaagd doordat hij lens is gebeukt. De rechters blijven zitten met tientallen onbeantwoorde vragen en de theorie van de officier van justitie.
Liegen
Volgens haar liegt De B. tegenover de politie dat zij C., die met een pistool in de hand hun nering betreedt op 2 december 2010, niet kennen. ,,Terwijl ze jaren samen met C. bij de Hells Angels hebben gezeten.” C. is onder ‘bad standing’ de club uitgegooid, een paria geworden. C. was betrokken geweest bij grootschalige hennepteelt door de Angels.,,Hij heeft laten doorschemeren dat hij geld van ze tegoed had. Als hij zou verdwijnen, had het daar mee te maken, vertelde hij een buurvrouw.”
C. komt na een lang verblijf in het ziekenhuis toch terug naar huis, maar als een ander mens. De B. en G. hebben hem op die decemberochtend zo bewerkt met hun vuisten en een stuurstang, dat hij blijvende geestelijke en lichamelijke schade heeft opgelopen.Hij kan zich nauwelijks voorstellen dat hij de motorfietsenwinkel wilde overvallen: ,,Want er was niets te halen.” De aanklager ziet daarin een bevestiging van haar vermoedens dat de confrontatie met verdovende middelen te maken heeft.
Planten
Tenslotte is een half jaar voor de zogenaamde overval een wietplantage met 390 planten aangetroffen in de kelder van een loods achter de motorzaak. De panden zijn eigendom van een beruchte IJmuidenaar, die zakelijke contacten onderhoudt met het chapter Westport van de Hells Angels. De B. en G. krijgen de kwekerij op hun naam. Ze moeten hun drugswinst van bijna 197.000 euro aan de Staat geven en anderhalf jaar cel, waarvan een derde deel voorwaardelijk krijgen, wil de officier. Hun advocaten doen de hennepoorlog af als een fantasietje en vragen om vrijspraak wegens zelfverdediging: ,,Dat C. blijvend letsel heeft, is het risico van de overvaller.”
C. teelt in 2009 thuis cannabis. De opbrengst van 9000 euro dient hij af te staan. Dan ligt er nog een zaak uit de periode dat C. zeer agressief en opgefokt was. Op 30 december 2010 wordt zijn auto aangetikt tijdens een invoegmanoeuvre op rijksweg 22 bij Velsen-Noord. Een boze C. mept de veroorzaker tegen het hoofd, pikt diens rijbewijs in en dreigt met represailles. De eis: vijftien maanden, waarvan vijf als stok achter de deur. Zou C. niet gedupeerd zijn bij Heavy Duty en de rechtszaak eerder hebben gediend, was er minstens het dubbele uitgekomen.
De uitspraken zijn op 29 april.