Archief per maand:
Archief per jaar:

Overvallers Oterleek ook in Limburg actief

Door Arno Ruitenbeek

Oterleek – De boeven die op 20 januari een bejaard stel in Oterleek overvielen en vreselijk mishandelden, blijken meer op hun kerfstok te hebben. De verdenking is dat ze in Limburg minstens een supermarkt overvielen. Volgende maand wordt bij de rechtbank in Alkmaar wellicht alles duidelijk.Vervolg

Bejaard stel geschopt en geslagen

Oterleek – Drie verdachten staan op 30 november voor de rechters. De twee jongsten wordt, zoals de oudste, niet alleen de brute overval op een bejaard echtpaar in hun woning in Oterleek verweten. Maar ook een mislukte overval in de gemeente Venlo. De vraag is of dat alles is.

Op de avond van 20 januari 2010 kregen het 70- en 71-jarige slachtoffer, woonachtig aan de Polderweg in het Express-dorp, ongenood bezoek dat ze nog lang zal heugen. Twee gemaskerde en met een vuurwapen en mes gewapende mannen kwamen rond kwart over acht binnen via de achterdeur, die nog niet op slot was. Zoals gebruikelijk in deze regio, waar men elkaar nog vertrouwt. Niet meer van deze tijd, leert ook deze kwestie.

Meer
De bewoners werden ontzettend geschopt en geslagen, nadat ze de criminelen haden bezworen dat er echt geen geld of een kluis met geld in huis was. De overvallers riepen dat ze het paar zouden afmaken en begonnen daar ook daadwerkelijk mee. De kwelling hield echter tijdig op. De kwelgeesten vertrokken met een buit die die naam niet mag dragen: een horloge, een beetje geld, een schilderij en sieraden. Mogelijk dachten ze dat er net als twee jaar ervoor, toen bij een inbraak de kluis werd weggenomen, meer te halen was. Een nieuwe safe werd echter nooit geplaatst.

Het is zeer wel mogelijk dat tijdens het proces naar voren komt dat de derde man op de uitkijk stond, de vluchtauto reed dan wel de (achteraf niet zo beste) tip gaf. Tijdens de formele zitting op 4 oktober – waar weer eens een advocaat niet alle dossierstukken van het Om had gehad – werd aan elk van het trio hetzelfde ten laste gelegd voor ‘Oterleek’: diefstal met geweld in vereniging.

Lang
Het duurde geruime tijd alvorens de politie de vermeende daders in de kraag kon vatten. Getuigenoproepen moesten het onderzoek bespoedigen. Alkmaarder Bouraoui B. (19) en Abdelouahid O. (20, geboren in Marokko, zonder vaste woon- of verblijfplaats) gingen in juli als eersten achter tralies. In augustus volgde de 25-jarige Rico H. uit Alkmaar. De recherche, die zichzelf toch op de borst klopte voor de arrestatie van H., heeft twee maanden geleden nog gerept van een vierde verdachte. Die is vooralsnog nergens terug te vinden.

B. en O. wordt ook de overval op een Spar-filiaal in het Limburgse Blerick, op de dag voor ‘Oterleek’: 19 januari, voor de voeten geworpen. Medewerkers werden bedreigd met een vuurwapen (mogelijk hetzelfde als dat een dag later in Oterleek werd gebruikt), maar de supermarktkluis ging niet open. Daarop vluchtten de boeven Venlo in. Een reeks overvallen in Noord- en Midden-Limburg vanaf eind 2009 heeft bij menigeen de overtuiging doen postvatten dat het om dezelfde daders gaat, dan wel een dadergroep die in wisselende samenstelling opereert. En die zijn werkterrein verlegt, bijvoorbeeld naar Noord-Holland, als de politie ze op de hielen zit.

Zie ook: www.polderexpress.nl