Archief per maand:

Park & Fly moet stoppen met ‘Schipholparkeren’

In strijd met oude en nieuwe bestemmingsplan Haarlemmermeer

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Park & Fly moet stoppen met ‘Schipholparkeren’ op bedrijventerrein De Hoek. De voorzieningenrechter geeft de gemeente Haarlemmermeer gelijk, dat het betaald parkeerterrein strijdig is met het geldende bestemmingsplan.

Park en Fly is gevestigd aan de Hoeksteen op het bedrijventerrein in Hoofddorp. In en rond het gehuurde bedrijfspand kunnen tot 300 auto’s worden gestald van luchthavenklanten. De reizigers worden met busjes naar Schiphol gebracht en opgehaald. De gemeente Haarlemmermeer wil de wildgroei in het aanbod van dit soort parkeervoorzieningen echter inperken en concentreren in Rozenburg, in het bestemmingsplan Schiphol.

Dwangsom

Park & Fly valt daar buiten. Het bedrijf van directeur A. Jongkind moest een dwangsom van 100.000 euro betalen. Jongkind spande daarop een kort geding aan tegen de gemeente, met als doel schorsing van de dwangsom af te dwingen. Het is niet goed afgelopen voor Jongkind en de zijnen. Want de rechter is het met Haarlemmermeer eens dat de bedrijfsactiviteiten van Park & Fly niet passen in het huidige, maar ook niet in het nieuwe ontwerpbestemmingsplan Hoofddorp de Hoek en omgeving.

Park & Fly heeft er tijdens de zitting op 4 december op gewezen dat de gemeente niet handhavend optreedt tegen ondernemingen die volgens Jongkind ook in strijd met het bestemmingsplan op het bedrijventerrein zijn gevestigd. Voor zover het gaat om concurrenten van Park & Fly, is de rechter gebleken dat ook zij zijn aangepakt. De rechter besloot daarom het verzoek af te wijzen om de dwangsom ‘te parkeren’ tot in een bodemprocedure het laatste woord over de plannen van de gemeente is gevallen.