Archief per maand:
Archief per jaar:

Pasta? Daar komt veel meer bij kijken

robèrt (rechts) met Boszhard en Moors. Foto:  www.robertverweij.nl

Robèrt (rechts) met Boszhard en Moors. Foto: www.robertverweij.nl

Een pastacursus is de nieuwste loot aan de stam van TeesT culinaire opleidingen. Pasta’s zijn lekker, maar ze koken kan toch iedereen? “Nee”, zegt de man achter TeesT, Robèrt Verweij: “Daar komt veel meer bij kijken. Verse pasta maak je zelf en dat is geen sinecure.”

Kok en vinoloog Robèrt Verweij verwierf landelijke bekendheid door zijn aandeel in het tv-programma Life & Cooking met Carlo Boszhard en Irene Moors. Maar dat is maar een klein deel van zijn drukke bestaan. Zo gaat hij maandelijks op pad voor magazine ‘Proef ’t verschil’ van DekaMarkt, bezoekt de telers en leveranciers van de supermarktketen en reikt de klanten cq lezers aparte recepten aan.

Al meer dan tien jaar verzorgt hij culinaire opleidingen en wijncursussen met z’n bedrijf TeesT. “Dat begon met kookworkshops en wijnproeverijen, maar groeide al snel met wijncursussen, nadat ik de wijnacademie had afgerond.” Wijn en spijs combineren is een belangrijk onderdeel bij  de vinologische kok Verweij.” Niet alleen bij de wijn-, maar ook bij bijvoorbeeld de kaascursus.” Verder staan er op ‘opleidingenmenu’: brood, thee, vis en vlees.

“ Vooral basale culinaire producten dus. Die zijn vaak helaas onderbelicht in de horeca en in het horecaonderwijs. We merken dat er veel behoefte is aan deze specifieke opleidingen voor professionele koks. Maar particulieren zijn natuurlijk ook welkom, we zijn er voor iedereen. Kritische gasten brengen het horecaniveau immers weer omhoog.”

Italiaan

Pasta doe je niet zo maar even.

Pasta doe je niet zo maar even.

“De culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten als bakkers en theesommeliers met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme.” Daar komt nu een stoere Italiaan bij, voor de gloednieuwe pastacursus voor koks, ondernemers, hobbykoks, culinaire schrijvers en iedereen die van lekker eten houdt.  “Wie denkt dat-ie pasta onder de knie heeft na acht of tien keer pasta maken, zit helemaal fout.”

Verse pasta is meer dan eten: het is cultuur, aldus Verweij. “Naast de bekende soorten uit de pastamachine waaronder spaghetti, fettucine, linguine en pappardelle, gaan we ook zelf pasta maken met de hand, dus zonder pastamachine. Farfalle, garganelli, cavatelli, fusilli calabria en orecchiette, noem maar op. Ook gevulde pasta komt aan bod: ravioli en tortellini. Echt Italiaans koken dus.”

Robèrts doel  is de theoretische en praktische kennis van pasta te vergroten. “De opgedane kennis en kunde is de volgende dag in te zetten in de praktijk. Dat kan zijn thuis, maar ook in restaurants kun je als kok scoren door verse pasta te maken. Na de cursus ben je een echte pasta-autoriteit. “

Zie voor meer Robèrt Verweij http://www.youtube.com/watch?v=b7N6YrVmky0&hd=1.