Archief per maand:
Archief per jaar:

Pedofiel uit Haarlem al twaalf jaar onbehandelbaar

Longstay-tbs’er wil meer vrijheid

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Pedofiel Jan B. (49) uit Haarlem zit al twaalf jaar op de zogenoemde longstay. Dat is de afdeling voor ‘gevaarlijke’, uitbehandelde tbs’ers. B. wil meer vrijheid. Justitie daarentegen eist verlenging met twee jaar van de tbs.
B. werd tot tbs veroordeeld voor ontucht met vier kinderen in Bloemendaal, IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Dit speelde zich af in 1992 en 1993. In dat laatste jaar begon de tbs-behandeling van de licht zwakzinnige Haarlemmer bij Hoeve Boschoord (Drenthe). Daar liep hij twee keer weg.
 B. kwam in 1999 op de longstay-afdeling van psychiatrisch centrum Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. Daar is het beleid: niets mag, tenzij. Advocaat J. Gaasbeek: ,,Hij was een van de eerste longstayers. Maar terwijl de mensen na hem er intussen voor een groot deel uit zijn, zit mijn cliënt er nog steeds.”
Tegenover de rechtbank gaf B. gisteren aan zich op zijn gemak te voelen op de longstay: ,,We hoeven niets. ‘’ Een keer per week mag hij onder begeleiding naar het dorp. Toch zou hij graag onbegeleid naar buiten willen. ,,Maar dan zijn ze bang dat ik een jongetje tegenkom.”
Onbegeleid verlof kan alleen nadat hij weer langdurig B. in Boschoord zou worden behandeld. De gedragsdeskundigen van Veldzicht vinden de risico’s veel te groot. Zij willen dat B. een jaar lang libidoremmende middelen slikt en nog minstens twee jaar op de longstay blijft. Gaasbeek vroeg de rechters het op een jaar te houden en de reclassering een rapport te laten opmaken over de (on-)mogelijkheden van B.
De uitspraak is 8 december.