Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Penguinwalk mosterd na de maaltijd’

Morgen een andere penguinwalk in Alkmaar. Foto: www.wikimedia.org

Morgen een andere penguinwalk in Alkmaar. Foto: www.wikimedia.org

De penguinwalk, waarmee morgen (4 september) wordt gedemonstreerd tegen de uitkleding van de Alkmaarse rechtbank, is mosterd na de maaltijd. “Iedereen wist al lang dat dit ging gebeuren, dus hadden mijn collega’s veel eerder in het geweer moeten komen”, zegt de Alkmaarse advocaat Joe de Goeij.  

De tbs-specialist vindt het bespottelijk dat advocaten uit de regio in toga met bef van de rechtbank aan de Kruseman van Eltenweg naar het stadhuis aan de Langestraat wandelen (zo’n stoet wordt spottend penguinwalk genoemd). Daar bieden ze een petitie aan. Volgens het persbericht van de gemeente ‘aan de burgemeesters van de regio’, naar wat De Goeij heeft gehoord aan de loco-burgemeester van Alkmaar. “Dus niet eens aan Bruinooge zelf”, klinkt het cynisch.

In hetzelfde persbericht staat dat ‘de colleges van B&W in de regio Noord-Holland-Noord overvallen zijn door de mededeling van de rechtbankpresident dat in Alkmaar alleen nog een aantal veelvoorkomende eenvoudige zaken worden behandeld. “Overvallen? Wat een flauwekul. Er is al tijden een landelijke bezuinigingsoperatie in de rechtspraak gaande. Dat zeven rechtbanken waaronder Alkmaar worden ontmanteld, is oud nieuws.”

Ja, hij vindt het ook niet leuk dat 200 arbeidsplaatsen van Alkmaar naar Haarlem verdwijnen. “Maar het is een voldongen feit. Dat Bruinooge dan een brief schrijft aan de regering en roept dat het een schande is dat ‘straks tussen Leeuwarden en Haarlem geen volwaardige rechtspraak meer plaats heeft’ is voor de bühne.”Nu weer over tot de orde van de dag. Morgen zullen ze Joe de Goeij niet op de bres zien staan: “Ik heb het heel erg druk met tbs-zaken, maar mijn collega’s hebben er blijkbaar wel tijd voor.”