Archief per maand:
Archief per jaar:

Peter R. de Vries-figurant is beroepsinbreker

Verdachte Alkmaarder wordt onwel in cellenblok: proces uitgesteld


Door Arno RuitenbeekAlkmaar – Voor drama moet je niet in De Vest, maar in het Alkmaarse gerechtsgebouw zijn . Een hoofdrol was onlangs weggelegd voor Frans R. (51), die een reeks inbraken in onder meer Ursem, Oterleek, Waarland en Winkel op zijn naam bracht. De voormalige Peter R. de Vries-figurant R. werd kort voor de zitting onwel in het cellenblok onder de rechtbank. Resultaat: uitstel met een maand, tot groot ongenoegen van de vele gedupeerden.

Onwetend van wat er zich onder hun voeten afspeelde, laadden de slachtoffers van R. zich op. Ze kwamen om te zien en horen wat de Alkmaarse beroepsinbreker R. zou vertellen over zijn ‘verfijnde methoden’. Want het sterke vermoeden bestaat dat hij overlijdensadvertenties napluist, en wacht tot de rouwstoet naar de begraafplaats of het crematorium is vertrokken om rustig toe te kunnen slaan.
Of dat werkelijk zo is, blijft tot 26 oktober een geheimpje van de verdachte. R. ging recentelijk, volgens de parketpolitie van zijn stokje, een half uur voordat hij moest terechtstaan. De opgeroepen ambulance nam hem niet mee naar de ziekenboeg, maar de verpleegkundigen raadden het proces op dat moment wel af. De rechters konden niet anders dan instemmen met de door de advocaat verzochte aanhouding.
De benadeelden uit deze regio waren uiterst sceptisch over het waarheidsgehalte van R.’s katzwijm. ,,Hij is een acteur”, riep een slachtoffer, verwijzend naar R.’s optreden in een reconstructie in het tv-programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’. R. speelde daarin nota bene een rechercheur… Op de website van de ex-postzegelhandelaar R. staan foto’s van hem, schouder aan schouder met De Vries. Plaatsjes van R. in smoking, naast ‘bekende Nederlanders’ als Do en Wolter Kroes, zijn daar ook te vinden.
De laptops, navigatiesystemen, Play Station-spellen en talloze andere zaken die R. stal, werden geheeld door zijn zoon Bowie R. (21). De Alkmaarse wajong-uitkeringstrekker zou ook hebben ingebroken in een sportshop in Alkmaar en daar, met enkele maten, voor 10.000 euro een kleding hebben gejat. Hij had in zijn woninkje ruim 3700 xtc-pillen liggen, maar ontkende bij de rechtbank dat hij in drugs handelde.De eis tegen hem luidde: anderhalf jaar cel, waarvan een derde deel voorwaardelijk. De straf werd iets lager: tien maanden, waarvan vier als stok achter de deur. Hij moet zich na zijn vrijlating begin november de komende twee jaar regelmatig melden bij de reclassering. Bovendien moet hij meewerken aan psychotherapie.