Archief per maand:
Archief per jaar:

Picasso’s stoel voor Stedelijk

Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een bijzonder object geschonken gekregen: een houten stoel waar Picasso naar verluidt op heeft gewerkt tijdens zijn verblijf in Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905. Het museum wijdt voorjaar 2016 een kleine tentoonstelling aan Picasso’s verblijf in Nederland.

 

Picasso's stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

Picasso’s stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

In 1905 verbleef Pablo Picasso korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. In Parijs, waar de jonge Picasso een atelier deelde met diverse Nederlandse kunstenaars, leerde hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort kennen, die hem uitnodigde om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Schoorl. Later trok Picasso in het kosthuis van de postbesteller Jan de Geus.

Hoewel hij maar enkele weken hier verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Schilderijen als ‘La Belle Hollandaise’, ‘Les Trois Hollandaises’ en een schetsboek herinneren aan zijn tijd in Noord-Holland. Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een houten stoeltje geschonken gekregen, waar volgens overlevering Picasso op zat, toen hij in 1905 verbleef in Schoorldam en regelmatig in café Hollands Welvaren (nu het Wapen van Schoorl) zat te tekenen.

Gast

In dat café stonden stoelen met armleuningen, waar de wat de kleine Spanjaard niet lekker op kon zitten werken. Daarom werd er een stoel zonder leuningen geplaatst, speciaal voor hem. Toen hij eenmaal weer vertrokken was, werd het stoeltje bewaard, als herinnering aan die beroemde artistieke gast. De dochter van de caféhouder hield het in bezit. Haar kleinzoon heeft het nu aan het museum geschonken. Hoewel het stoeltje op zichzelf niet uitzonderlijk is, krijgt het door het verhaal een mooie betekenis.

De schenking is de aanleiding voor het Stedelijk om een tentoonstelling over Picasso’s verblijf in Schoorl en Alkmaar te organiseren. Medio voorjaar 2016 zal in de kleine tentoonstellingszaal het boeiende, en soms turbulente verhaal van zijn verblijf worden verteld. Diverse objecten, waaronder foto’s, brieven en natuurlijk het stoeltje uit Schoorldam, worden getoond. Het museum hoopt ook het schetsboek en een enkel schilderij in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het regionaal archief Alkmaar.

Les Trois Hollandaises (1905), goauche collectie Centre Pompidou. Foto: SMA

Les Trois Hollandaises (1905), goauche collectie Centre Pompidou. Foto: SMA