Archief per maand:
Archief per jaar:

Pistool valt uit broekband van verdachte

Jaar geëist voor mislukte gijzeling

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Welington C. mag zijn tweejarige dochtertje niet meer zien. De 23-jarige Haarlemmer besloot tot een gijzeling, om zo de moeder te dwingen C. weer in het leven van het kind toe te laten. Voor onder meer dit hopeloos mislukte plan hoorde hij gisteren een jaar cel eisen.
Vier maanden daarvan zouden voorwaardelijk moeten zijn, stelde de officier van justitie voor aan de Haarlemse rechtbank. Daar bovenop moet de zwakzinnige verdachte een psychiatrische behandeling ondergaan, in therapie tegen zijn drankverslaving en onder toezicht van de reclassering blijven.
Tenslotte liep C. in de proeftijd van twee veroordelingen, onder andere voor mishandeling van zijn ex-vriendin (en de moeder van zijn kind). Dus wilde de aanklager de openstaande celstraffen, van drie en maanden,  nu opgelegd zien.
Op 16 april van dit jaar, tegen de avond, kreeg de politie een melding van een poging tot overval van de Vomar aan de Belgiëlaan in Schalkwijk (Haarlem). Een voor deze warme dag opvallend geklede man – met een pet op, daarover een capuchon en handschoenen aan – was een aantal keren de supermarkt in- en uitgegaan en  om zich heen gekeken.
Hij  was niet teruggekeerd, nadat er een vuurwapen uit zijn broekband op de supermarktvloer was gevallen. Een klant was daarvan getuige geweest. De politie hield kort na de melding C. in de buurt aan. Hij was onder invloed van drank. De Haarlemmer gaf uiteindelijk toe dat hij Vomar-personeel had willen gijzelen om zijn dochter  na vijf maanden te kunnen zien.  Dat het wapen viel, betekende het einde van zijn snode plan.
Nadat hij twee flessen whiskey had genuttigd op een feestje in Hoofddorp op 31 maart, wilde C. naar huis toe. Onderweg kwam hij een motorfiets tegen. Hij klom er op. De motor kletterde om;  het windscherm ging kapot. C. maakte dat hij wegkwam, maar de politie achterhaalde hem. De arrestant schopte een agent, die een gekneusde pink en nachtmerries opliep.  De motoreigenaar wil een schadevergoeding van 360 euro, de diender 150 euro smartengeld.
De uitspraak is op maandag 8 augustus.