Archief per maand:
Archief per jaar:

Plof-BV’s waren neergestreken in loods in Brabantse Rucphen

Recherchebureau uit Zwaag vindt loods vol verduisterde goederen

door arno ruitenbeek

Zwaag/Rucphen –  Recherche- en incassobureau Wuite uit Zwaag staat aan de basis van de oplossing van een grote oplichtingszaak rond ‘plof-BV’s’. Op maandag 9 mei werd, volgens Gerard Wuite,  voor meer dan 100.000 euro aan verduisterde goederen teruggevonden in een loods in het Brabantse Rucphen.
In de afgelopen maanden hebben bedrijven uit het hele land tv’s, koffiezetapparaten, matrassen en vele andere goederen geleverd op bestelling van diverse BV’s die telkens netjes in het handelsregister werden ingeschreven en er even snel weer uit verdwenen zonder een spoor na te laten.
Ex-politieagent Wuite: ,,De bestellingen werden afgeleverd op het aangegeven adres, maar nooit betaald. Als de leveranciers wat al te nadrukkelijk om hun geld vroegen, lieten de boeven de BV failliet gaan, oftewel  ploffen, om even later onder nieuwe naam verder te gaan.”

Stikvol

De politie deed onderzoek, maar kwam volgens de Noord-Hollandse privé-detective niet verder: ,,Ze zijn recentelijk in twee loodsen binnengevallen, zonder iets te vinden.” Een aantal gedupeerde ondernemers, onder meer uit Almere, meldde zich bij Wuite met het verzoek het geld te incasseren dan wel de spullen terug te krijgen. ,,Maandag 9 mei togen we naar de Expeditieweg in Rucphen, waar het spoor van de verdwenen waar en de oplichters naar toe leidde. Het huurpand bleek stikvol apparatuur, ook van onze klanten te staan.”
De politie Noordwest-Brabant meldde op 10 mei dat onder leiding van een rechter-commissaris en de officier van justitie de loods is doorzocht. Dat gebeurde ‘naar aanleiding van informatie dat in de hal goederen lagen die door oplichting zouden zijn verkregen’. Volgens de dienders werd er bijvoorbeeld sanitair en houten vloerplanken aangetroffen. Wuite: ,,Vergeet ook niet de assimilatielampen voor een wietplantage.” Een 53-jarige Roosendaler werd opgepakt, maar na verhoor vrijgelaten. Wuite: ,,Er zitten zeker drie man achter die plof-BV’s. Ze zijn erg moeilijk te pakken te krijgen, want ze hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Maar we gaan stug door.”