Archief per maand:
Archief per jaar:

Poetin en Hitler vergeleken

Hitlers Olympische Spelen

Door Arno Ruitenbeek

Berlijn – 25 journalisten uit onder meer Duitsland, Nederland, VS, Schotland, Wales, Turkije en Rusland bogen zich begin deze week in Berlijn over Europa in 2020. Politici, historici en andere deskundigen gaven hun visie op ‘Europees bestuur in een veranderende wereld’, waarna soms heftige discussies volgden. Gisteren deel een.Vandaag het tweede en laatste deel. Over oorlog en economie.

2014 is een jaar vol herdenking aan oorlogsgruwel.  Duitsland staat daarbij centraal, met Rusland op een goede tweede plaats. Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. 75 jaar geleden dat WO II begon met de Duitse inval in Polen. Op 9 november 1989 viel de Muur van Berlijn, een 25-jarig feestje dat vooral in het Westen wordt gevierd. Net als het vertrek van de laatste Russische soldaten uit Duitsland, een feit dat exact 20 jaar geleden plaatshad.

Sotchi

Dr. Sven-Felix Kellerhoff is chef van de redactie hedendaagse geschiedenis van Die Welt. Een historicus die journalist is geworden en wel houdt van pittige vergelijkingen. Zoals deze: “Ik zag de Olympische Spelen in Sotchi, ontdekte Poetin en constateerde dat zijn aanwezig zodanig was geregisseerd dat het sterk leek op het optreden van Adolf Hitler tijdens de Spelen van 1936, hier in Berlijn.”

Kellerhoff besloot in februari , tijdens de winterspelen in Sotchi, om zijn gedachten niet neer te leggen in een column in zijn krant. Hij vergat ‘t, tot Rusland de Krim annexeerde en Oost-Oekraïne onder zijn invloedssfeer bracht. “De parallellen met de inval in Polen op 1 september 1939 zijn zo groot, dat ik het  op deze plek en op dit moment, toch maar zegt: Hitler en Poetin hebben nogal wat gemeen.” Om daaraan, zonder verder commentaar, toe te voegen dat de herdenking van wat de Duitsers destijds flikten, tot veel minder officiële herdenkingen heeft geleid dan bijvoorbeeld 100 jaar einde WO I.   

Geleide

Van geheel andere orde was de voordracht van professor dr. Hansjörg Herr, vooraanstaand econoom verbonden aan de Berlijnse Hochschule für Wirtschaft und Recht. De auteur van het, in vakkringen bewierookte ‘Decent Capitalism‘ vond dat de vrije markteconomie heeft gefaald op levensbelangrijke gebieden als arbeid en milieu. “Zeker op ecologisch gebied kun het stuur niet aan de vrije markt overlaten.”  Hij pleit er steeds opnieuw voor om een soort van geleide markteconomie te hanteren: “Overheden en aan overheden gelieerde instellingen zijn nodig om de markt te begeleiden en te ondersteunen.”

Het is niet onmogelijk dat werkloosheid van 20 procent en hoger in Zuid-Europese landen nog jaren lang zal bestaan. Herr omschreef de economische crisis in Europa als ‘the lost decade’- verwijzend naar de Japanse en Amerikaanse crises respectievelijk in de jaren negentig en de eerste tien jaar van deze eeuw. Desondanks was hij, overeenkomstig de meeste sprekers, niet echt pessimistisch over de kansen van Europa in 2020. ‘Samen de storm weerstaan’, had de ondertitel van het congres van de de internationale journalistenorganisatie kunnen heten.