Archief per maand:
Archief per jaar:

Politie haalt drie onwillige getuigen op

Drie getuigen in het hoger beroep tegen serie-overvaller Reda A. (23) uit Medemblik hebben vanochtend de politie aan hun deur gehad. Het gerechtshof laat hen ophalen, omdat ze gisteren onwillig waren te verschijnen in Amsterdam.

Reda is anderhalf jaar geleden in Alkmaar tot acht jaar cel veroordeeld voor twee woningovervallen op 2 januari 2012 in Medemblik en Wieringerwerf en een overval op café Rumours in Medemblik op 16 juli 2012. De rechtbank verwijt hem vooral het buitensporige geweld en het gebruik van een vuurwapen en een mes. Hij zegt onschuldig te zijn en stapt naar het hof.

Drugsschuld

In eerste aanleg is de eis elf jaar. De straf valt lager uit, omdat A. wordt vrijgesproken voor een tweede woningoverval in Medemblik en afpersing van de bewoner op 27 januari 2014. Er is geen bewijs dat A.’s verklaring, dat hij slechts een lang openstaande drugsschuld van de aangever heeft geïnd, onjuist is. Het openbaar ministerie heeft hiertegen appel aangetekend. De vrijspraak voor een overval op restaurant Rosario in A.’s woonplaats op 12 januari 2012 laat het OM voor wat die is.

Het meerdaagse proces in de hoofdstad kent gisteren een koude start. Van de vijf geplande getuigenverhoren gaan er slechts twee door. De eigenaar van de Opel Corsa die bij de bewezen woninginbraken is gebruikt, weet niet meer wie er destijds in reed. Hij leende de wagen regelmatig uit, ook aan A.

De tweede getuige is A.’s 22-jarige medeverdachte Serdan N. Deze Medemblikker wacht nog op de dagvaarding voor de rechtbankzitting en zwijgt in alle talen. N. heeft echter destijds tegen vrienden gezegd met A. het misdrijf te hebben gepleegd. Drie lieden die daarover meer weten, staan op de door de verdediging opgestelde getuigenlijst. Maar ondanks een oproeping laten ze gisteren hun gezicht niet zien.

Op verzoek van A.’s advocaat heeft het hof een zogenoemd bevel medebrenging voor het trio aan de advocaat-generaal gegeven. De AG is ervan overtuigd dat het de politie lukt om de drie een dezer uren op te pikken en te begeleiden naar het paleis van justitie in Amsterdam. Zodat dag twee beter begint.