Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Politie zit niet te wachten op vervelende gasten’

‘Nieuwjaarsboetes’ voor negeren bevelen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – ,,De politie heeft het tijdens oud en nieuw al druk genoeg. Die kan mensen als u, die in discussie gaan of vervelend doen, er niet bij gebruiken.” De ‘nieuwjaarsboodschap’ van de politierechter was duidelijk: wie niet luisteren wil, moet het maar in de portemonnee voelen.  Twee Haarlemmers zijn beboet, omdat ze bevelen van agenten negeerden.
In de  grote steden werd (super-)snelrecht toegepast op lieden die misdrijven pleegden rond de jaarwisseling. Voor de Alkmaarse en Haarlemse rechtbank waren er echter te weinig zaken, die zich leenden voor ‘lik op stuk’ . Besloten werd om zogenoemde ‘oud- en nieuwzittingen ’ te houden.
De eerste was gisteren bij de Haarlemse politierechter. De twee verdachte Haarlemmers werd een soortgelijk feit ten laste werd gelegd. Ze weigerden de politie te gehoorzamen in de vroege ochtend van de eerste dag van het jaar.
VechtpartijIn Murphy’s Law aan de Riviervischmarkt in Haarlem was rond 2 uur een vechtpartij tussen twee groepen jongeren uitgebroken. De eigenaar van de kroeg liet de politie komen. De agenten vormden voor de uitgang een linie. De ruziemakers konden zo niet naar buiten, hun vrienden niet naar binnen.  Mike van W. (22) stond, naar eigen zeggen, buiten te roken: ,,Ik wilde een agent vragen of ik mijn jas mocht halen, gleed uit en toen grepen ze me.”

De lezing van de politie is heel anders: ,,Van W. weigerde daar weg te gaan. Hij rende op ons af om door de linie te breken. We hebben hem tegen de grond gewerkt.” Zowel de officier van justitie als rechter geloofde de dienders. Eis en vonnis waren gelijk: een boete van 150 euro.
Een half uurtje later, op dezelfde plek, arresteerde de politie een neefje van Ömer D. (20). De laatste eiste uitleg, maar kreeg die niet. D. schold de politiemensen uit en ging ook na drie bevelen om op te donderen niet weg. Omdat hij al twee keer eerder is veroordeeld voor belediging van agenten, verdubbelde de aanklager de boete tot 300 euro. De rechter ging daar in mee.