Archief per maand:
Archief per jaar:

Postbezorger Uitgeest ‘met problemen’ laat half jaar post verdwijnen

Tot zitting 29 april onduidelijk wat met vrachtje brieven is gebeurd

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Postbode Tijmen N. (25) heeft maar liefst een half jaar lang post voor onder meer inwoners van Uitgeest laten verdwijnen. Over een kleine twee maanden staat hij voor de rechter.

N., medewerker van Post.nl, heeft volgens het openbaar ministerie tussen 1 januari 2011 en 29 juli van dat jaar brieven en poststukken niet aan de rechthebbenden afgegeven. In maart 2011 meldde deze krant dat een deel van Uitgeest geen aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen had ontvangen. Er was met name niet bezorgd in de Anna van Renesselaan, op het Anna van Renesseplein en De Kleis.

Allemaal dichtbij de Bonkenburg, waar N.  opgepakt is. Wat hij met de post heeft gedaan, vernietigd of ergens verzameld, werd gisteren in de Haarlemse rechtszaal niet duidelijk. Het openbaar ministerie heeft hem voor alle zekerheid naast ‘wegmaken’ ook ‘verduistering’ en ‘onttrekking aan de bestemming’ ten laste gelegd. Door voor meerdere ankers te gaan liggen, kan het feit zo goed als zeker worden bewezen.

Opnieuw

De in Goes woonachtige N. kan in dat geval worden veroordeeld tot vier jaar cel. Zover lijkt het echter niet te komen, want het donkerbruine vermoeden bij het OM is dat de verdachte geestelijk niet in orde was. Zijn advocaat bevestigde dat: ,,Er zit veel problematiek onder.” Onbekend is ook of N., al weer geruime tijd op vrije voeten, opnieuw in de fout zal gaan. Post.nl  wilde niet vertellen hoeveel post N. heeft achtergehouden en of hij is ontslagen: ,,Omdat de zaak onder de rechter is.”

Alle betrokkenen stonden achter het idee om de reclassering over de Zeeuw te laten rapporteren. De politierechter: ,,Het lijkt me een goed idee dat we weten wat er met de verdachte aan de hand is geweest in dat eerste half jaar van 2011.” Het proces heeft plaats op 29 april.

In augustus 2012 had in deze contreien een vergelijkbare zaak plaats. Een postbezorgster in Beverwijk dumpte tijdens haar proeftijd 4000 poststukken in een container. Bewoners van de Waverstraat,  Dommelsingel en Leiestraat misten de enveloppen met stempassen en trokken bij de gemeente aan de bel. De vrouw verklaarde dat het werk haar te zwaar was geworden. Zij werd ontslagen door Post.nl. Het OM kon niet vertellen of zij ook wordt vervolgd.