Archief per maand:
Archief per jaar:

Praxis-overvallers vrijgesproken

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Drie jongemannen zijn in hoger beroep vrijgesproken van de overval op de Praxis Nieuw-Vennep op 23 januari 2010 in de vroege ochtend.

Er is volgens het Amsterdamse gerechtshof onvoldoende bewijs tegen de Amsterdammers Moreno W. (23), Romeo N. (24) en Nasser el-G.  (21).  Dat mag een verrassing heten, nadat het trio bij de Haarlemse rechtbank tegen respectievelijk 4,5, 4,5 en vijf jaar cel opgelopen was.

Ruim vier jaar geleden gijzelden drie criminelen met capuchons over hun hoofd drie medewerkers van de bouwmarkt aan de Bergsmastraat. Een stagiaire van de Praxis had een van de daders eerder verteld hoe de het pand in elkaar zat, waar de kluis stond en dat de boekhouding zou worden gedaan, voordat de winkel openging.

Neergestoken

De bedrijfsleider werd neergestoken, maar overleefde de aanslag. De boeven vertrokken zonder buit, omdat ze er geen rekening mee hadden gehouden dat er een tijdslot op de kluis zat. Bij hun vertrek heeft een vierde medewerker de overvaller in een, door een vierde medeplichtige bestuurde witte Citroën Berlingo zien vertrekken.

Zo’n wagen werd op 11 februari 2010 onder verdachte omstandigheden aangetroffen op een Zaans bedrijventerrein. In de wagen zaten onder anderen W. N. en El-G., maar zij werden pas vier maanden later opgepakt, na tips van kijkers naar ‘Opsporing Verzocht’. Ze hebben altijd volgehouden dat ze onschuldig waren.  De advocaat-generaal geloofde dat niet, maar verlaagde in zijn eisen alle straffen wel met een half jaar, omdat het allemaal zo lang had geduurd.