Archief per maand:
Archief per jaar:

President rechtbank Noord-Holland dient ontslag in

Evert  van der Molen stapt op.

Evert van der Molen stapt op.

De president van de rechtbank Noord-Holland, Evert van der Molen, heeft zijn ontslag ingediend. Hij kan zich niet vinden in het besluit om de kantoren van de rechtbank in Alkmaar en zes andere plaatsen in het land de komende jaren te laten verdwijnen.

Nu wordt op 32 plaatsen in het land recht gesproken; dat verandert niet. Maar op zeven plaatsen worden straks – in 2020 moet de bezuinigingsoperatie rond zijn – alleen nog kleinere zaken afgedaan: in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Daar blijven de zittingen van kanton- en politierechterzaken (strafrecht) en de veel voorkomende familie- en bestuursrechtzaken over. De huisvesting wordt aangepast.

‘De bezuinigingen van het kabinet lopen op van 32 miljoen volgend jaar tot 88 miljoen in 2020’, zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. ‘We hebben maatregelen genomen om de werkdruk van rechters te verlichten en de rechtspraak te kunnen moderniseren en tegelijk financieel gezond te blijven. We kiezen voor mensen in plaats van gebouwen, want mensen spreken recht.’

Belastinggeld

‘We zijn bezig met een modernisering van de rechtspraak en nemen tegelijk maatregelen om financieel gezond te blijven,’ aldus Bakker. ‘Dat vraagt heel veel van medewerkers, die elk jaar 1,7 miljoen rechtszaken behandelen. Het is logisch dat de Rechtspraak zo zuinig mogelijk omgaat met belastinggeld. Maar de maatschappij moet ook kunnen blijven rekenen op snelle, toegankelijke en deskundige rechtspraak.’

Van der Molen vindt dat er geen volwaardige rechtbank in Alkmaar overblijft en heeft daaruit zijn consequenties getrokken. De presidenten van de overige vijftien gerechten en de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak hebben begrip en respect voor de keuze van Evert van der Molen en betreuren zijn besluit. Ze delen zijn kritiek op de wijze van besluitvorming niet.

Van der Molen (60 jaar) werd in 2013 president van de rechtbank Noord-Holland, die ontstond door een fusie van de rechtbanken Haarlem en Alkmaar. Voor die tijd was Van der Molen twaalf jaar rechter en sinds 2008 president van de rechtbank in Alkmaar. Hij gaat nu weer als rechter aan de slag. Ingrid Corbey, rechter en sinds 2013 bestuurslid van de rechtbank Noord-Holland, zal voorlopig als waarnemend president optreden. Voor die tijd was Corbey 20 jaar rechter en lid van het bestuur van de voormalige rechtbank Utrecht.

Concentratie

Met de verhuizing van de kantoren van de rechtbank Alkmaar naar Haarlem gaan ongeveer 200 arbeidsplaatsen in Alkmaar. Burgemeester Bruinooge betreurt dat. e verplaatsing van werkgelegenheid uit de regio Alkmaar naar Haarlem. De burgemeester vindt het niet logisch dat concentratie altijd zuidwaarts zou moeten. “Waarom niet een concentratie van de rechtbank in Alkmaar? Concentratie hier is voor mij net zo logisch als in Haarlem, en dat bepleit ik dan ook”, aldus burgemeester Bruinooge. “Het verlies van 200 banen is een forse aderlating.”

Rechtbank Alkmaar wordt uitgekleed.

Rechtbank Alkmaar wordt uitgekleed.