Privacywetgeving beperkt bestrijding criminaliteit

René Reijenga, oprichter van bedrijfsrecherchebureau Levent Investigations, laat de beste wensen voor dit nieuwe jaar gepaard gaan met een waarschuwing. “De bestrijding van bedrijfscriminaliteit wordt ernstig beperkt door de privacywetgeving.”

René Reijenga heeft zijn strepen verdiend als rechercheur-expert bij de politie Amsterdam-Amstelland. Hij heeft hier onder andere gewerkt aan het opzetten van grootschalige rechercheonderzoeken naar serieverkrachters en aanranders. Daarnaast werd hij ingezet als onderzoekexpert bij verdwijningen van straatprostituees en de opsporing van in Nederland verblijvende internationale oorlogsmisdadigers.

Reijenga: “Samenwerken.”

Gewapend met deze kennis heeft René bedrijfsrecherchebureau Levent Investigations opgezet. Zijn bureau is gespecialiseerd in fraude-, integriteit-, toedracht- en feitenonderzoek. Daarnaast houdt Levent investigations zich bezig met het screenen van nieuwe en bestaande medewerkers. Jaarlijks onderzoekt het bureau de antecedenten van zo’n 3500 mensen, die uit hoofde van hun functie een bedrijf veel schade kunnen berokkenen als ze kwaad willen.

Op 28 januari is het de internationale dag van de privacy. Nu er steeds meer persoonsgegevens worden verwerkt, lijkt het recht op privacy steeds minder vanzelfsprekend. De Raad van Europa heeft daarom deze jaarlijkse dag in het leven geroepen. Het doel: burgers beter informeren over hun rechten als het gaat om het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Aandacht voor de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens dus.

Dataprotectiedag

Deze ‘dataprotectiedag’ is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om naar de toekomst van privacy te kijken. Reijenga: “Per 25 mei vervangt de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) de huidige privacywetgeving. De AVG bevat regels voor verwerking van persoonsgegevens en dwingt ondernemers tot meer actie en maatregelen bij het vastleggen van gegevens over klanten, personeel of andere personen.”

“Dit geldt voor alle zelfstandige ondernemers, ook voor ondernemingen zonder personeel of met een kleine klantenkring. Bedrijven, overheden en andere organisaties kunnen zich afvragen of de persoonsgegevens die ze verwerken wel allemaal nodig zijn en of ze handelen in lijn of in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.”

Veel werkgevers hebben het idee dat er na de invoering van deze nieuwe wetgeving van alles niet meer mag tijdens sollicitatieprocedures. Maar, zo verzekert René Reijenga: “Dat is niet het geval. Iedereen publiceert tegenwoordig van alles over zichzelf op internet, maar een werkgever zou die informatie niet mogen beoordelen op het feit of er ook uitingen tussen zitten die schadelijk zouden kunnen zijn voor het bedrijf? Dat mag dus wel, het gaat erom hoe er vervolgens met die informatie wordt omgesprongen.”

“Het gaat om het scheppen van waarborgen, zoals de afscherming van privacygevoelige informatie, de onafhankelijkheid van de onderzoekende partij en dat de informatie niet in het personeelsdossier terecht komt. Ook is transparantie van belang: de persoon die wordt onderzocht moet worden ingelicht over waar ernaar gekeken wordt, daar kan hij ook worden naar bevraagd. Als hij daar geen antwoord op wil geven, is dat zijn goed recht.”

“Verder is het van belang dat een onafhankelijke, externe en gespecialiseerde partij het screeningsonderzoek doet. Want als de eigen HR-afdeling van het bedrijf in kwestie het onderzoek doet, is er geen garantie dat de privacy optimaal beschermd blijft.”

Samenwerking

De huidige wetgeving zorgt voor een hoop beperkingen op het gebied van opsporingsmethodieken, zowel binnen politie als justitie, als voor recherchebureaus. Privacy is in de huidige wetgeving optimaal gewaarborgd. Voor een betere bestrijding van de bedrijfscriminaliteit is René een groot voorstander van publieke samenwerking met overheidsdiensten, juist om op die manier mede te bewaken dat alles volgens de spelregels gebeurt.

Pas op, privacy. Illustratie: pixabay.com