Archief per maand:
Archief per jaar:

Proces gaat op 7 november door

Tbs geadviseerd voor moord Zandvoort

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Tbs met dwangverpleging, luidt het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) over Bartholomeus C. (50) uit Emmen. Hij wordt verdacht van de moord op een inwoner van Zandvoort op 17 oktober 2010.

Het proces tegen C. kwam gisteren bij de Haarlemse rechtbank opnieuw niet tot een einde. Eerder was er uitstel omdat de verdachte ziek was, en omdat het rapport van het PBC in Utrecht nog niet gereed was.

Dit keer kreeg de nieuwe advocaat van de Drent de gevraagde aanhouding tot 7 november om de psycholoog en psychiater van het PBC op de zitting als getuigen te horen. Volgens C. staan er heel veel fouten in de stukken en is het nieuwe verslag niet meer dan een samenvatting van oude rapportages over hem.

C. zegt bovendien zich weinig tot niets van de misdaad te kunnen herinneren. Vraag van de verdediging aan de gedragsdeskundigen is dan ook hoe zij tot de conclusie kunnen komen dat C. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en langdurig achter gesloten deuren behandeld moet worden.

De rechters maakten gisteren wel een aanvang met de behandeling van de zaak. Het latere slachtoffer had C., die net drie zelfmoordpogingen had gedaan, onderdak aangeboden. Op 16 oktober van het vorig jaar kwam de Drent naar Zandvoort. C. zou niet hebben geweten dat de Zandvoorter homoseksueel was en zich via advertenties aanbood voor plasseks.

Op 17 oktober was C. wakker geworden. Zijn gastheer had naakt aan tafel gezeten en C. gevraagd hem vast te binden en over hem heen te plassen. C. hoorde een stemmetje in zijn hoofd dat zei: ‘Steek hem, steek hem’, had de man vastgebonden en daarna diverse keren gestoken. Althans, dat vertelde hij op het politiebureau in Zandvoort, waar hij met bebloede handen naar toe was gelopen. Naderhand werden de verklaringen van de verdachte steeds vager. Tegen de rechtbank zei hij gisteren: ,,Ik begrijp het niet.” Of: ,,Ik heb het niet gewild.”Dan wel: ,, Ik kan het me niet herinneren.”