Archief per maand:
Archief per jaar:

Proces op 25 september

‘Moordverdachte ook betrokken bij overval’
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De Assendelver, die wordt verdacht van de moord bij Van der Valk langs rijksweg 4, zou ook een gewapende overval op een woning in Rotterdam hebben gepleegd.
Dat maakte het openbaar ministerie gisteren bekend. De nieuwe aanklacht tegen Valdir dos S. (28) uit Assendelft  wordt tegelijk behandeld met de eerdere beschuldigingen. Het proces is op 25 september. Hoofdmoot is de moord op een 23-jarige Turkse op 20 februari 2011. Dos S. kwam volgens een ooggetuige gericht schietend de lobby binnengerend van hotel Van der Valk bij de A4.
Zijn advocaat zegt dat ‘het enige bewijs van het OM in september hard onderuit gaat’: ,,Dan worden beelden van de beveiligingscamera’s getoond en zal blijken dat deze getuige was weggedoken en niets heeft gezien.” De verdediging gaat uit van een ongeluk met fatale afloop: ,,Dos S. heeft twee lukrake salvo’s afgevuurd met zijn pistool. Een afgeketste kogel heeft de vrouw geraakt.” Aanleiding zou een ruzie zijn geweest in het hotel, tussen Dos S.’ vrienden en de vriend van het slachtoffer.
De verdachte geeft toe op de dag voor de schietpartij in Assendelft zijn ex-vriendin te hebben mishandeld en beschoten. Hij ontkent de overval op een Rotterdammer, zijn twaalfjarige dochter en een leeftijdgenootje op 9 augustus 2010. Twee mannen met een pistool en een riotgun met afgezaagde loop gijzelden het drietal. De buit bestond uit 25 horloges, het spaarpotje van de dochter, twee pistolen en een M16. De Rotterdammer was lid van een schietvereniging en had een vergunning voor de wapens.