Archief per maand:
Archief per jaar:

Proces over sadistische overval IJmuiden loopt weer vertraging op

Overvaller houdt zich schuil in Polen

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Het proces tegen de Polen, die landgenoten in IJmuiden overvielen, loopt weer maanden vertraging op. De vermeende leider houdt zich schuil in zijn geboorteland.

De Poolse autoriteiten is pas onlangs gevraagd om hulp bij de opsporing van deze crimineel. Dat had veel eerder gekund,  was de kritiek van advocaat John van Halderen gisteren. Die dag was compleet uitgetrokken voor de rechtszitting, maar was na een paar uur voorbij. De drie ‘Nederlandse’ verdachten gingen terug naar het huis van bewaring. Het voorarrest van twee van hen duurt al negen maanden.

Afgesplitst

De zaak van Van Halderens cliënt, Leszek P. (22), wordt afgesplitst van die van Jacek N. (43) en Marius W. (33). P. is de enige die bij de politie gedeeltelijk bekende. Uit angst voor represailles wil hij zijn, voor zijn collega’s belastende uitspraken alleen herhalen tegenover de rechters als het duo niet in de buurt is.

W. had een nieuwtje. Hij gebruikte tot nu toe een valse naam, omdat hij in Polen wordt gezocht voor ‘kleine’ misdrijven. Eerder kwam naar voren dat de voortvluchtige niet onder zijn echte naam opereerde, waardoor de zoektocht werd bemoeilijkt.

De Polen drongen op 15 april 2011 gemaskerd en bewapend met stroomstootwapens en messen een schuur aan de Van Wassenaerstraat in IJmuiden binnen. Daar woonde een bevriend Pools stel, dat  veel geld thuis zou hebben. De vrouw werd uitgekleed en gedwongen tot seksuele handelingen, die op foto en film zijn vastgelegd. De boeven verdwenen met 600 euro, bankpassen, navigatiesystemen en een mobieltje.