Archief per maand:
Archief per jaar:

Progressief Alkmaar in plaats van SP

Alkmaar_AccijnstorenDoor Arno Ruitenbeek

De Socialistische Partij Alkmaar is dood, leve Progressief Alkmaar. “Een andere naam, hetzelfde sociale gezicht”, zegt fractievoorzitter Marianne Dekker.

Het landelijk bestuur van de SP heeft begin deze maand de Alkmaarse afdeling verboden in november deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “De afdeling is organisatorisch te zwak en het ontbreekt ze aan samenwerking”, zijn de officiële redenen die landelijk penningmeester Rosita van Gijlswijk daarvoor gaf.

Marianne Dekker, die de driekoppige fractie in de Alkmaarse gemeenteraad leidt, verduidelijkt: “De SP wil dat de basis van een afdeling staat. Dat was hier niet het geval. Er is geen afdelingsbestuur, activiteiten als folderen liggen stil.” Zo hing de vlag er al enige tijd bij in de Kaasstad, dus het verbod op verkiezingsdeelname kwam niet uit de lucht vallen voor Dekker, haar fractiegenoten en SP-wethouder Mirjam Hamberg.

Mosterd

Van Gijlswijk heeft desgevraagd meegedeeld dat er na de zomer overleg met de leden zou komen over de toekomst van de afdeling. Dat is mosterd na de maaltijd, want SP Alkmaar is sinds een paar dagen uit de annalen verdwenen. Ervoor in de plaats is Progressief Alkmaar gekomen. Dekker: “Kort nadat de brief van het landelijke bestuur was binnengekomen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Snel en unaniem hebben we besloten door te gaan onder een andere naam en als zodanig mee te doen aan de verkiezingen.”

“Verder verandert er niets: we blijven achter het college van burgemeester en wethouders staan. Zoals we ons ook geheel kunnen vinden in het verkiezingsprogramma en de uitgangspunten van de landelijke SP. Die vormen voor ons het fundament voor ons verkiezingsprogramma dat we nu aan het schrijven staan. We willen blijven opkomen voor de minima in de gemeente.”Die gemeente wordt per 1 januari veel groter. Alkmaar fuseert dan met Schermer en Graft-De Rijp. Daarom zijn de verkiezingen ook in november.

Dekker cs  negeren met hun besluit als Progressief Alkmaar de oproep van Van Gijlswijk om de drie gestolen zetels terug te geven aan de SP. Dat kon nog wel eens een staartje hebben.