Archief per maand:
Archief per jaar:

Pui van Saturn Heerhugowaard vernield met stalen pijp, gelast op autoambulance

‘Kleine vis’ in ramkrakersproces hoort drie jaar cel eisen

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem -70 ramkraken, inbraken en diefstallen hebben drie Alkmaarders op hun naam geschreven, volgens het openbaar ministerie. Richard S. (43) beet gisteren het spits van het megaproces af met een eis van drie jaar cel.

S. is met tien aanklachten kleine vis vergeleken bij medeverdachten Steef van de M. (43) en Maurice G. (36), aan wie het OM het merendeel van de 70 misdrijven toeschrijft. In wisselende samenstelling is het trio tussen april 2009 en januari van het vorig jaar actief geweest in vooral Noord-Holland-Noord, maar ook op de Veluwe, in Overijssel en Friesland.

Ze hadden het voorzien op winkels en bedrijven, en pikten grote auto’s  om gevels te rammen dan wel de vette buit te vervoeren. Hun lucratieve strooptochten lagen al geruime tijd onder observatie van de bovenregionale recherche Noordwest-Nederland, voordat op 20 december 2011 Van de M. en G. werden opgepakt.

Vrijspraak

Het was een publiek geheim dat de politie nog een appeltje te schillen had met Van de M. Want het Amsterdamse gerechtshof sprak de beroepsinbreker , die ze bijna nooit konden betrappen, in 2003 vrij van de moord drie jaar eerder op de Bergense restauranthouder Willem Wijker.   Van de M. en G. staan vanaf 4 februari terecht.

Gisteren werd de heftig ontkennende S. doorgezaagd over zijn betrokkenheid bij bijvoorbeeld de spectaculaire ramkraak bij Saturn Heerhugowaard op 20 december 2011.  Naast twee gestolen personenauto’s gebruikten de krakers een autoambulance, waarop een stalen paal was gelast. Daarmee werd de Saturn-pui aan gort gereden. Vervolgens was het een fluitje van een cent een lading Apple-computers mee te pikken. Die werden gelijk met de arrestaties teruggevonden in een garagebox aan de Waalstraat in Alkmaar.

S. kon tot 26 januari doorgaan met inbraken plegen bij ondernemingen in Alkmaar en Heerhugowaard, omdat zijn verblijfsadres eerst niet bekend was. Hij bleek onderdak te hebben gevonden bij een vriendin in Zuid-Scharwoude.

Schaamteloos

Van de M. had in maart 2008 een straf van twaalf jaar voor soortgelijke ramkraken en inbraken er op zitten. Hij kreeg een relatie met Melissa H. (41), met wie hij ging samenwonen in Alkmaar. ,,H. profiteerde schaamteloos van de criminele activiteiten van haar geliefde”, aldus de aanklager. De vrouw zou van Van de M. bijvoorbeeld drie jaar lang boodschappen, een Mercedes, een Imac, een Ipad en 18.800 euro aan contanten hebben gekregen. Volgens H. was het haar eigen spaargeld. De eis luidde: 200 uur werkstraf en vier maanden cel voorwaardelijk.

Morgen komt de Alkmaarse superheler Henk L. aan de beurt. De uitspraken zijn op 11 maart.