Archief per maand:
Archief per jaar:

Bierzak kan andere draai geven aan zaak rond moordpoging op dochter

door arno ruitenbeek
amsterdam – Een bierzak zou zo maar eens een heel andere draai kunnen geven aan de zaak rond de Haarlemmer Salih K. die trachtte zijn dochter te vermoorden. Het Amsterdamse gerechtshof heeft gisteren de meeste verzoeken van de verdediging om nader onderzoek toegewezen.Centraal staat ‘de zak’.
De Haarlemse rechtbank gaf hem vorig jaar een celstraf van veertien jaar (na een eis van achttien). Het rechtscollege achtte bewezen dat de Turkse schoonmaker (nu 48 jaar) zijn dochter seksueel heeft misbruikt. En dat K. op 2 juni 2009 in de kelder van de Brinkmannpassage heeft geprobeerd het vijftienjarige meisje de hersens in te slaan met een hamer en een zaklantaarn. Daarna zou hij haar hebben willen wurgen.

Dood

Het kind hield zich dood. Vader stopte haar in een plastic zak en sleepte haar naar een, deels met water gevulde vetput. Hij liet haar er invallen. Deed het 60 kilo zware deksel er op en vertrok. Na vier tot vijf uur en mislukte pogingen lukte het haar het deksel te verwijderen en zichzelf te bevrijden.

De verdachte ontkent de ontucht. Ook houdt hij vol dat ze een woordenwisseling hadden en hij haar alleen met de blote hand heeft geslagen. Hij zou daarop naar huis zijn gegaan. Zo ontstaat een, volgens de advocaat-generaal totaal onaannemelijke theorie van een onbekende derde die het slachtoffer dertien hoofdwonden en een gebroken hand toebracht.

Vingerafdrukken

Advocate Esther Vroegh wees het hof er echter op dat er noch op de onderzochte hamers en het deksel, noch op zak DNA of vingerafdrukken van haar klant zijn aangetroffen. Sleepsporen naar de put zijn er niet. Zwaartepunt in het hoger beroep is voor de raadsvrouw ‘de zak’. ,,Er is steeds gesproken over een vuilniszak, waarin ze is gestopt. Fout. Het gaat om een bierzak van 1000 liter, met ventiel. Vraag is hoe mijn iel gebouwde cliënt het wel kleine (1,55 meter), maar stevige meisje in zo’n zak heeft gekregen én meters versleepte? Waar kwam die zak vandaan, van wie was die?”

Het hof gaf, na kort overleg, opdracht aan het openbaar ministerie om op het proces in de zomer de gebruikte, en bij het onderzoek kapotgeknipte bierzak en een soortgelijk heel exemplaar te tonen. De verdediging moet de letselfoto’s krijgen. Een getuige-deskundige moet op de zitting uitleggen of de mogelijkheid bestaat dat de verwondingen zijn ontstaan bij de pogingen uit de vetput te klimmen. Vroegh mag de beelden van de politieverhoren van het slachtoffer zien. Bovendien wordt het slachtoffer voor het eerst sinds ze op het bureau was, worden gehoord. Om te voorkomen dat ze dichtklapt, gebeurt dat buiten afwezigheid van K. bij de raadsheer-commissaris.