Archief per maand:
Archief per jaar:

Rabbi (76) blijft voorlopig

 

Israël wacht nog wel even.

Israël wacht nog wel even.

De van misdaden beschuldigde rabbijn Eliezer Berland blijft voorlopig in Nederland. De rechtbank in Haarlem heeft de beslissing, hem naar Israël te sturen, uitgesteld voor nader onderzoek.
Vandaag had uitspraak gedaan moeten worden over het Israëlische uitleveringsverzoek, maar een gisteren geschreven brief van Berlands advocaat gooide roet in het eten. De raadsman betoogt dat de zeden- en geweldsmisdrijven waarvan zijn cliënt worden beschuldigd, grotendeels plaatshadden buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël.
Als dat zo is, mág ons land de rabbi niet eens uitleveren. Een uitzonderlijk vraagstuk, waarover de rechters zich de komende tijd gaan buigen. Tot die tijd blijft Berland hier, vermoedelijk in Amsterdam-Buitenveldert waar hij wordt omringd door tientallen volgelingen.
De Joods-orthodoxe sekteleider vluchtte in 2012 uit Israël , nadat duidelijk was dat hij zou worden vervolgd voor seksueel misbruik van vrouwelijke sekteleden en zware mishandeling van een mannelijk sektelid. Na een reis om de wereld belandde Berland in Nederland. Op Texel hadden ze gauw genoeg van hem en zijn 300 fanatieke gelovigen. Vervolgens trok het gezelschap naar de hoofdstad.