Archief per maand:
Archief per jaar:

Ramkraker vanaf vandaag voor hof

Door Arno Ruitenbeek

Een stalen pijp, gelast op een gestolen autoambulance, vermorzelt de deur van de Saturn in Heerhugowaard. Voor tienduizenden euro’s aan Apple-apparaten worden gegapt uit de elektronicawinkel. Was getekend:  Steef van de M. (44). De Alkmaarder staat vanaf vandaag in hoger beroep terecht in Amsterdam.

De Haarlemse rechtbank heeft Van de M. eerder veroordeeld tot 5,5 jaar voor negen ramkraken zoals die bij de Saturn op 20 december 2011, inbraken en diefstallen van onder meer auto’s. Als het  aan het openbaar ministerie had gelegen was de beroepsinbreker voor tien jaar achter het gaas gegaan voor zestien van zulke misdrijven.

Maar zoals wel vaker faalt het OM, op het moment dat het op bewijs aan komt. Bij vriend en medeverdachte Maurice G. (37) eindigen meer dan de helft van de elf feiten op zijn dagvaarding in vrijspraak.  Van de eis van 4,5 jaar blijft drie jaar over.

Terwijl de bovenregionale recherche Noordwest-Nederland een lijvig dossier heeft opgezet, waaruit moet blijken dat ‘gezworen vijand’  Van de M. en zijn kompanen maar liefst 70 keer hebben toegeslagen. In wisselende samenstelling zijn ze, aldus het onderzoek, actief tussen begin 2009 en begin 201 en voornamelijk in hun eigen provincie. Maar ook zou het drietal in Friesland, Overijssel en Gelderland zijn opgetreden.

Dekbedhoezen

Bij veel inbraken hanteren de daders dezelfde werkwijze, constateren de rechercheurs. De criminele stoppen gestolen waar in dekbedhoezen, die worden opengehouden met spanringen.  Van de M. maakt in eerste aanleg in Haarlem gehakt van dit bewijs:  “De ringen zijn gewoon te koop bij doehetzelf-bedrijven.” Iedereen kan ze hebben gekocht, maar hij niet.

Een selectie van de aanklachten:

2009.

 21 april. Diefstal van een Nissan Navarra bij een woning in Oterleek (bij Alkmaar).

16 mei. Vroeg in de ochtend. Met een gestolen shovel rijden de verdachten de Rabobank aan het Steenwijkerdiep in Steenwijk binnen, in een poging de pinautomaat te stelen. Het pand loopt enorme schade op. De eerste van een reeks ramkraken eindigt abrupt door de komst van de politie. De dieven laten de al gereed staande automaat staan en gaan er als een speer vandoor met de Navarra.  De wagen wordt verderop in de Overijsselse plaats teruggevonden; de daders zijn verdwenen.

28 december. Diefstal van Renault Clio in Heemskerk.

2010.

19 oktober. Diefstal zwarte Mitsubishi Outlander, Bergen (NH). Deze auto is ook gebruikt bij een mislukte overval op 1 november 2010: twee medewerkers van geldtransportbedrijf Brink’s rijden met een volle wagen rond twee uur het terrein op van hotel De Witte Bergen langs de A1. Vier tot zes overvallers met bivakmutsen en machinegeweren rennen naar de geldwagen toe, proberen er zware explosieven op te plakken.

 

 

 

Zo'n Outlander verdween in Bergen.

Zo’n Outlander verdween in Bergen.

 

Hun plan valt in duigen, doordat de chauffeur razendsnel reageert. Hij rijdt achteruit. De overvallers maken dat ze wegkomen naar  verderop geparkeerde Outlander staat, nu van Duitse kentekenplaten voorzien. Ze laten hem achter, want de wagen is te ‘heet’ geworden. De politie treft er zwarte schoudertassen in aan, waarmee de buit had moeten worden vervoerd. Met een tweede (en derde?) auto verdwijnen de boeven.

19 oktober. Inbraak Leuk & Zo, Bergen (NH). Het OM denkt dat medeverdachte Maurice G. de Outlander heeft gepikt en vervolgens met vriend Van de M. de kledingwinkel heeft leeggehaald. Mogelijk hebben ze de Outlander aan onbekend gebleven derden gegeven. Er is geen bewijs geleverd dat het Noord-Hollandse duo met de Brink’s-zaak te maken heeft.

2011.

12 februari. Inbraak bij automaterialenbedrijf in Alkmaar. Twaalf gereedschapskoffers weg.

12 april. Geluidsboxen gestolen uit woning in Stompetoren (bij Alkmaar).

18 mei. Woninginbraak in Broek op Langedijk.

2 en 11 juni. Twee inbraken bij een tankstation in het Friese Ferwert. De tweede keer komt de politie de vluchtauto tegen, speert er achteraan, raakt hem kwijt en vindt de lege wagen tenslotte in Broeksterwald. Hoewel leeg: de gestolen shag en sigaretten liggen er nog in.

24 juni. Twee uur ’s morgens. Ramkraak bij de winkel van een tankstation in Nunspeet. De buit bestaat uit sloffen sigaretten.

8 augustus. Er gaat een blok beton door het raam bij supermarkt Deen in Tuitjenhorn. Van de M. bekent bij de rechtbank dat hij met een tweede man (G, aldus het OM) voor 7000 euro aan sigaretten meeneemt.

9 augustus. Diefstal van Peugeot Partner in ’t Zand.

2 september: inbraak bij de Super de Boer in Schoorl.

27 oktober. Nieuwe Niedorp: de sleutels van een Volvo XC 90 worden gepikt uit een woning, de auto meegenomen en even later dient de Volvo als vluchtauto bij de inbraak bij Kompas Outdoor World  in Heerhugowaard. Daar missen ze de volgende dag heel veel sportjassen.

31 oktober. Uit een huis in Oudorp worden de sleutels van een Volvo V60 en vervolgens de wagen zelf weggenomen.

1 november. De V60 gaat mee naar Sport 2000 in Castricum. Inbraak levert stapels sportkleding op.

14 november. Inbraak bij Shoebox in Bergen.

25 november. Ramkraak bij Lemon & Lime in Alkmaar (Winkel is er nooit meer bovenop gekomen).   

20 december. De V60 uit Oudorp doet ook dienst als vlucht- en transportauto bij twee inbraken in Heerhugowaard. Bij een bedrijf jatten de inbrekers vijf camerakoffers. Verderop wordt de Saturn beroofd van zijn voorraad Apple-producten (computers, ipads). Bij deze Saturn zijn ze op 2 december al eens geweest. Van de M. geeft betrokkenheid bij de 20-decemberkraak toe bij de rechtbank.

28 december. Inbraak bij verf- en behangspeciaalzaak in Heerhugowaard.

29 december. Inbraken bij shoarmazaak en restaurant in Heerhugowaard.

2012.

3 januari. Inbraak bij bedrijf in Heerhugowaard.

10 januari. Inbraak bij modezaak in Alkmaar.

21 januari. Inbraak bij makelaarskantoor in Noord-Scharwoude.

24 januari. Inbraak bij kledingzaak in Heerhugowaard.

Beroepsinbreker Van de M. komt in 2008 vrij, nadat hij een straf van twaalf jaar heeft uitgezeten voor soortgelijke feiten. Volgens het OM is de man, die in hoger beroep werd vrijgesproken van de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker in 2000 (zie verderop), vrijwel direct weer het criminele pad opgegaan.

Hij en zijn maten worden een tijdlang gevolgd, tot er voldoende lijkt om hen te kunnen arresteren. Enkele uren nadat ze op 20 december 2011 de Saturn in Heerhugowaard hebben ‘gedaan’, worden ze van hun bed gelicht. Verdachte nummer drie Richard S. (45) is nog een maand spoorloos, omdat hij een tijdelijk nieuw adres heeft. De bedrijfsinbraken in Heerhugowaard, Noord-Scharwoude en Alkmaar in 2012 die op zijn naam moeten worden geschreven (omdat de andere twee achter tralies verblijven), kunnen eveneens niet worden bewezen bij de rechtbank. Van een eis van drie jaar ging het daardoor naar vijftien maanden.

S. is niet in hoger beroep gegaan. Vandaag, morgen en vrijdag draait het bij het Amsterdamse gerechtshof  hoofdzakelijk om Van de M. en G., terwijl de drie helers uit Alkmaar een bijrol vervullen.

Moordzaak

Van de M. raakt tegen wil en dank beroemd door de zogenoemde moordzaak-Wijker. Op 1 mei 2000 betrapte Willem Wijker, uitbater van gasterij ’t Woud tussen Bergen en Egmond, twee inbrekers in de woning boven het restaurant.  De boeven schoten hem dood en vluchtten.

De politie, die tot dan toe tevergeefs geprobeerd heeft de in Egmond geboren beroepsinbreker achter tralies te krijgen, ziet haar kans schoon. Ze arresteren hem en zijn vriend Willem G. en wrijven hen de moord aan, op basis van de totaal verkeerde gedachte: ’We hebben twee verdachten, daar zoeken we bewijzen bij’.

De Alkmaarse rechtbank laat zich eenvoudig in slaap wiegen door de valse verklaringen van twee zogenaamde vrienden, die over opmerkelijk veel daderwetenschap beschikken en van ‘het ei van Columbus’ van het OM: kroongetuige Cees ‘Verzon’ van Z.  Dit droevige type treedt ook op in de moordzaak-Angelique van Os en de Enschedese vuurwerkramp met het fabeltje dat de verdachte (zoals Steef van de M.) aan hem (Van Z.) een bekentenis aflegt als ze elkaar treffen op de luchtplaats van het huis van bewaring.

!cid_20140709_113918

Steef en Willem krijgen respectievelijk 20 en 12 jaar cel in Alkmaar. Deze enorme gerechtelijke dwaling wordt in hoger beroep rechtgezet. Het Amsterdamse hof spreekt na uitputtende behandeling  in de streng beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp het tweetal vrij van de moord cq doodslag op Wijker. Van de M. en G. krijgen twaalf en 4,5 jaar voor inbraken en overvallen.

Alles over deze geruchtmakende affaire is te lezen in ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, v oor slechts 5 euro te koop via www.nzg-journalisten.nl.