Archief per maand:
Archief per jaar:

Recherches richten zich op coronavirus-fraudeurs

De rechercheurs van de opsporingsinspectie van sociale zaken en werkgelegenheid en de Fiod hebben de handen ineen geslagen. Zij trekken samen ten strijde tegen fraude met coronavirus-steunmaatregelen.

Het kabinet heeft vanwege het COVID-19 uitzonderlijke economische maatregelen genomen met als doel ons aller gezondheid, banen en inkomens te beschermen.

Ook de gevolgen van het virus voor zzp’ers en bedrijven moeten worden opgevangen. Zo kunnen ondernemers hun personeel doorbetalen en hebben zelfstandigen een financiële overbrugging, via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden.

Maandelijks gaan met de steunmaatregelen van de overheid miljarden euro’s gemoeid. De maatregelen moeten snel ingevoerd worden en zijn sterk vereenvoudigd. De kans is groot dat er misbruik van deze steunmaatregelen wordt gemaakt.

Daarom hebben de rechercheurs van de opsporingsinspectie SZW en de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst besloten met voorrang de fraudeurs aan en op te pakken. Politie, toezichthouders en private partijen ondersteunen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik.

Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat hij ernaar streeft dat verdachten snel voor de rechter kunnen komen. “Fraude is onacceptabel. Het benadeelt werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben. En daarmee benadeelt het de hele maatschappij”, aldus de samenwerkende recherches.