Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechtbank gelooft verhaal over enorme wietplantage

Straf lager voor ondernemer

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – De rechtbank gelooft Henk D. uit Sint Maartensvlotbrug, dat hij niet betrokken was bij een enorme wietplantage, in 2010 in zijn boerderij. Zijn straf is daarom lager dan geëist.   

264 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk had de officier van justitie in gedachten. Het werden 184 dagen, waarvan 100 als stok achter de deur met een ongebruikelijk lage proeftijd van een jaar. Omdat de ondernemer in oldtimerauto’s 84 dagen in voorarrest zat, kan hij op vrije voeten blijven met dit vonnis.

In 2009 verhuurde D. de bovenverdieping van de deel van de stolp aan een bekende uit Den Helder voor 1000 euro per maand. De kennis uit de stockcarwereld verbouwde de ruimte tot hennephokken met 7000 moederplanten en 22.000 stekjes. Zo goed als zeker heeft deze huurder ook de loodjes van de elektriciteitsmeter laten verbreken en illegaal stroom afgetapt.

Noorderzon

Maar na de inval in maart 2010 in de stolp aan de Belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug is deze Nieuwedieper met de noorderzon verdwenen. Niet voor de eerste keer ontkwam hij aan vervolging en berechting, aldus D. en zijn advocaat. Bij hen bestaat het sterke vermoeden dat de wietteler een of meer politieagenten ‘in de zak’ heeft, anders gezegd dat er sprake is van corruptie.

Politie en justitie wilden daar tot nu toe niets van horen. De aanklager meende dat D. medeverantwoordelijk was voor de enorme plantage en de diefstal van de stroom. De rechters spraken hem daarvan echter vrij en veroordeelden hem alleen voor medeplichtigheid. Hij stelde de ruimte beschikbaar aan criminelen, maar had door de sterke wietlucht en de overal aanwezige sporen van de teelt moeten weten dat er iets niet pluis was. D. beweert dat hij nooit iets gemerkt had.

Betrokkenheid bij een kweek in D.’s schuur in 2011 achtte het rechtscollege wel bewezen. Het ging om 320 hennepplanten.  D. zei daar zelf van dat hij ene Aziz uit Hoorn had toegestaan de spullen een paar dagen bij hem te stallen.