Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechtbank: ‘Totaal gebrek aan respect voor slachtoffers’

Overvallers gezin Hoofddorp krijgen tot 8,5 jaar cel
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De vijf daders van een gewapende overval op een gezin in Hoofddorp zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen, oplopend tot 8,5 jaar. Ze hebben een totaal gebrek aan respect voor de slachtoffers getoond, aldus de rechtbank.
Het quintet wilde de ABNAmro in Alphen aan den Rijn beroven. Om gemakkelijk in de kluis te komen, wilden ze de safesleutel halen bij een bankdirecteur, woonachtig aan de Dassenbos in Hoofddorp. Daar ging het in feite al mis, want de Hoofddorper was van functie gewisseld. Als hypotheekadviseur had hij geen sleutel meer.
Dat wisten de criminelen niet. Ze volgden enkele maanden de gangen van hun ‘object’, zijn echtgenote en twee dochters. Tot ze naar hun mening voldoende wisten en vier van hen in de vroege avond van 1 februari de woning aan het Dassenbos binnenvielen. Daar moesten ze dus hun snode plannen bijstellen. De vrouwen werden geboeid en onder de hoede van een overvaller achtergelaten. Hij onderhield telefonisch contact met zijn vrienden over de voortgang.
Ontvoering
De vijfde man pikte de personenauto van het gezin en reed achter de andere drie aan, die met een gestolen bestelbus de hypotheekadviseur ontvoerden.De bestemming was Hazerswoude, waar een medewerker woonde die wel over een sleutel beschikte. Omdat ze het gevoel hadden dat deze stap te veel ophef zouden veroorzaken, hielden ze er tenslotte mee op. De geknevelde Hoofddorper werd in de bus achtergelaten, zijn wagen in de Ringvaart bij Burgerveen gereden.
De rechtbank neemt het hen kwalijk dat ze geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden hebben genomen. De vijf hebben zich constant beroepen op hun zwijgrecht. Omdat Fadil O. (25) en Rachid T. (24) uit Gouda geen strafblad hadden, hebben ze een half jaar minder gekregen dan geëist. Beiden zijn veroordeeld tot 7,5 jaar. Plaatsgenoot Oussama B. (23) en Alphenaar Abderrahim I. (20) is de acht jaar opgelegd die de aanklager vorderde. Hassan B. (geen familie, 22) uit Alphen aan den Rijn heeft ook een pizzakoerier overvallen en moet 8,5 jaar de cel in. Omdat de rechters die laatste zaak iets minder zwaar vonden dan de officier van justitie, is van de eis zes maanden afgegaan. Aan het Hoofddorpse gezin moeten alle veroordeelden bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen.
————————————————————————————————————————————————————————————
                                          Boksbeugel  ontdekt bij uitspraak overvallers

          Haarlem – Een vriend van de overvallers op een gezin in Hoofddorp is gearresteerd in het Haarlemse gerechtsgebouw. Hij bleek een boksbeugel bij zich te hebben. De 23-jarige inwoner van Gouda maakte deel uit van een groepje dat de uitspraken tegen de vijf verdachten van de gijzeling in een woning aan de Dassenbos wilde bijwonen. Bij de ingang van de rechtbank aan de Simon de Vrieshof ontdekte een beveiliger het wapen. Dat zat in de tas van de Goudenaar, en was te zien in de scantunnel. De man werd aangehouden en overgedragen aan de politie Kennemerland. Tijdens het verhoor bleef hij volhouden dat de boksbeugel niet van hem was. In de vooravond mocht hij naar huis, met een boete van 130 euro op zak. Daarmee is de zaak afgedaan, volgens de politiewoordvoerder.

————————————————————————————————————————————————————————————