Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechtbankpresident: ‘Geen verkwisting van belastinggeld’

Playmobil-filmpje van 10.000 euro over vastgoedfraudeproces

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De Haarlemse rechtbank heeft een filmpje laten maken om het grote vastgoedfraudeproces Klimop uit te leggen. De video van krap vijf minuten, waarin Playmobil-figuurtjes de fraudeurs ‘spelen’, kostte 10.000 euro. Rechtbankpresident Herman van der Meer wuift kritiek weg dat hij belastinggeld verkwist: ,,Als overheidsoptreden geen geld mag kosten, moet je de overheid afschaffen.”
,,Ik zou niet in zo’n land willen leven”, laat de president daar op volgen. Hij reageert op een internetbericht van een groot landelijke ochtendblad, dat ‘onder juristen verbazing is ontstaan’ over het filmpje. Ter illustratie zijn enkele seconden uit de rechtbankvideo gevoegd. Die waar de Playmobil-piraten in een bootje miljoenen wegsluizen die ze met hun omkopingspraktijken hebben verdiend. De tientallen lezersreacties zijn overwegend (zeer) negatief.
,,Ik stel daar tegenover dat sinds afgelopen vrijdagavond al meer dan 22.000 mensen de hele film hebben gekeken. Blijkbaar voldoet het aan een behoefte”, aldus Van der Meer. ,,Het is onze taak om te laten zien wat we doen. Deze zaak leende zich daar bij uitstek voor. Heel groot, en van een tot nu toe onbekend type: fraude in de vastgoedwereld.”Miljoen

,,Ëen voortreffelijk team van drie rechters en twee griffiers heeft een jaar aan Klimop gewerkt. Er waren meer dan 80 zittingsdagen, er rolden straffen tot vier jaar cel uit. Kosten: ruim een miljoen euro. Als de rechtbank dan 10.000 euro uitgeeft om het grote publiek duidelijk te maken wat er speelde, vind ik dat overheidsgeld goed is besteed. En men kijkt toch liever een filmpje, dan duizend pagina’s met voor de leek onbegrijpelijke teksten.”