Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechter: ‘Grijp de kans die ik u geef’

Onder toezicht reclassering na bedreiging en mishandeling

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – ,,Grijp de kans die ik u geef.” Dat adviseerde de politierechter gisteren Michel P. De 40-jarige Velsen-Noorder kreeg voor bedreiging en mishandeling vijf maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

In de bijbehorende proeftijd van drie jaar moet hij zich onder toezicht stellen van de reclassering.  Zij wil hem afhelpen van verdovende middelen en drank, maar ook zijn psychische problemen aanpakken. Een opname van zeven weken in een kliniek lijkt onontkoombaar.

Tijdens de zitting gaf de verdachte aan grote moeite te hebben met hulpverlening in het algemeen en beknotting van zijn vrijheid in het bijzonder. Ingrijpende gebeurtenissen in zijn verleden – zo werd zijn beste vriend vermoord, en werd hij daarvan enige tijd werd verdacht – en slechte ervaringen met lieden die zeiden het beste te willen, hebben hem kopschuw gemaakt.

Luisteren

,,Ik wil niet in een groepje zitten met figuren die huilend uitleggen waarom ze aan de drugs zijn geraakt. Een op een met iemand die echt luistert is oké”, aldus P. De officier van justitie wilde op grond van deze tegendraadse houding in eerste instantie louter celstraf vragen, maar besloot het er op te wagen. De rechter sloot zich volledig bij haar eis aan.

Op 8 juni van dit jaar kreeg P. woorden met zijn (ex-)vriendin, bij wie hij was ingetrokken. Hij ergerde zich aan het feit dat haar kinderen van zeven en veertien jaar de dienst uitmaakten in huis. De kinderen smeerden hem naar opa en oma toen de ruzie erger werd. Hoewel P. dat ontkent, achtte de rechter net als de aanklager bewezen dat hij met een mes in zijn hand, de vrouw met de dood heeft bedreigd.

Opa reed snel naar het adres van zijn dochter om hulp te bieden. Ze vluchtte haar huis uit, met P. achter zich aan. Die gaf de oudere man een duw, waardoor deze viel. P. verkocht hem een schop tegen het hoofd, liep weer naar binnen om zijn scootersleutels te halen en greep een ander mes: ,,Omdat mijn (inmiddels ex-) schoonvader geen lekkertje is en ik bang was dat hij een koevoet zou pakken uit zijn wagen.” De inmiddels gearriveerde politie greep in voordat het helemaal uit de klauw liep.