Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechter moet beslissen of afhaalstation AH ‘illegaal’ is

Bestemmingsplan staat detailhandel op bedrijventerrein Heemstede niet toe

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Het afhaalstation van Albert Heijn aan de Cruquiusweg in Heemstede is illegaal. Zo’n pick-up point  (PUP) is detailhandel en dat is niet toegestaan op een bedrijventerrein.

Als de bestuursrechter meegaat in dit standpunt van Dreef Beheer, moet het op 31 oktober geopende afhaalstation dicht. AH probeerde in een door Dreef aangespannen kort geding dat te voorkomen. Dat gebeurde zij aan zij met de gemeente Heemstede die de omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning geheten) voor de PUP op 20 juli van dit jaar afgaf.

Dreef Beheer is de eigenaar van een pand aan de Binnenweg in Heemstede, waarin een DekaMarkt zit. Daar werden ze niet blij van een artikel in deze krant van 14 september over de komst van het afhaalstation. Het bezwaarschrift dat Dreef vervolgens indiende bij de gemeente, was veel te laat. Want de bezwaartermijn van zes weken begon op 21 juli te lopen.

Begrip

De advocaat van Dreef vroeg de rechter gisteren begrip voor dat ontijdige bezwaar. Noch in de gemeentelijke aankondiging in De Heemsteder, noch in andere publicaties is voordien met zoveel woorden gezegd dat er een PUP, laat staan eentje van AH zou komen. Het zou gaan om een ‘afhaalstation voor goederen’, in het voormalige pand van nota bene een transportbedrijf.

Niet meer dan een rookgordijn om te verhullen dat het om een soort supermarkt gaat, waar de klant zijn via internet bestelde boodschappen afhaalt en betaalt, aldus Dreefs advocaat. Die boodschappen liggen er ‘in de schappen’. Kortom:  detailhandel. En volgens het bestemmingsplan mag die niet gevestigd zijn op de Cruquiusweg. Dus ligt sluiting voor de hand.

Schade

De gemeentejurist bleef er bij dat Dreef geen recht van spreken heeft, omdat het bezwaar te laat is gekomen. Bovendien zou het geen super zijn, ‘want je kunt er geen boodschappen doen’.  De raadsman van AH gaf impliciet toe aan de zienswijze van zijn tegenvoeter door op te merken dat ‘de andere detailhandel nauwelijks last heeft van de PUP’. Hij vroeg de rechter er rekening mee te houden dat AH schade lijdt dat als ‘het eerste afhaalstation in Nederland’ zijn deuren moet sluiten. Zij het voorlopig, tot het bestemmingsplan is aangepast.

De uitspraak is op dinsdag 27 november.