Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechter ziet leugen in: ‘Dafje, van m’n overleden tante geweest, staat in de weg’

Maand cel voor dief van oldtimer

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Haarlemmer Dick T. (35) heeft zich met leugens over een oldtimer in de vingers gesneden, aldus de politierechter. Voor diefstal van een Daf 46 kreeg T. een maand cel.

Bovendien moet hij de eigenaar van de zeldzame, Nederlandse auto uit 1975 een schadevergoeding van 3000 euro betalen. Gedeelde smart is halve smart. Want de helers – en slopers -van de Daf, die een metaalhandel aan de A. Hofmanweg in Haarlem drijven, moeten van de rechter ook een deel van die drie mille ophoesten. Wie hoeveel betaalt, maakt het justitieel incassobureau in Leeuwarden niet uit. Maar als de centen niet tijdig op de CJIB-rekening staan, wordt dat beboet met een paar dagen cel. Geen van allen verscheen op de zitting in Alkmaar.

Zoals altijd stond de oldtimer van de Haarlemse taxichauffeur bij zijn werk aan de Haarlemse Conradkade. Tot medio maart 2010 de ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’ was verdwenen. Verdrietig wendde de gedupeerde zich tot de politie, die hem tot zijn verbijstering meedeelde dat de wagen op naam was gesteld van de metaalfirma. Aangifte volgde. Firmant Erik van N. (33) zei dat de bekende T. was langsgekomen met  achter zijn sleepwagen de DAF ‘op twee wielen, onverzekerd, rijp voor de sloop’. Volgens T. was het karretje van een overleden tante geweest en stond het kreng in de weg.

Slooppremie

Van N. betaalde 88 euro slooppremie en verschrootte de DAF. Noch hij, noch Jan van N. (69) had naar de kentekenbewijzen gevraagd, een eerste vereiste in de branche om vrijwaring te verkrijgen en diefstal uit te sluiten. De recherche zocht vervolgens T. op, die hen vertelde dat hij ‘een man met een Mercedes bij de DAF had zien staan, die van de oldtimer af wilde’. Een heel ander verhaal dan dat hij bij de Van N.’s had opgehangen, constateerde de rechter: ,,En allemaal leugens.”

Dat bleek wel uit de getuigenverklaring van de aanwezige eigenaar: ,,De Daf had twee roestplekjes, maar was verzekerd en grotendeels in orde. Met vier wielen. Hij was nog gebruikt als trouwauto.”  De officier van justitie wilde de metaalhandel een voorwaardelijke boete van 250 euro geven en Van N.’s  vrijspreken. Daar wilde de rechter niets van weten: ,,Ze hebben onvoldoende navraag naar de papieren gedaan. Dat is meewerken aan heling. Ik leg hun BV 250 euro boete op en hen persoonlijk drie weken cel voorwaardelijk.”