Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechters gelasten arrestatie na miljoenenverduistering

Anderhalf jaar voor executeur-testamentair

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Ex-Haarlemmer Jan K. (56) wordt gearresteerd zodra hij voet op Nederlandse bodem zet. K. is gisteren tot celstraf veroordeeld  voor verduistering van twee miljoen euro uit een erfenis.

De rechtbank legde hem anderhalf jaar op, waarvan een derde deel voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk minder dan de eis van drie jaar. Rekening is gehouden met het feit dat de zaak zich lang heeft voortgesleept.  Want het misdrijf had plaats in 2005 en 2006. K. was executeur-testamentair voor een familie uit Oude Meer.

In zeventien keer schreef hij in totaal ruim twee miljoen euro uit de nalatenschap over naar zijn bedrijf in Zoeterwoude. Een deel nam hij contant op, de rest gebruikte hij om zijn schuldeisers tevreden te stellen.

De rechters spraken K., overeenkomstig het voorstel van de aanklager, vrij van oplichting van de Zoeterwoudse firma. Hij zou volgens de erfgenamen van de in 1995 overleden eigenaresse als directeur-grootaandeelhouder de BV hebben leeggezogen. Daar zijn geen bewijzen voor. De 7,5 ton schadevergoeding die een erfgename van K. vordert, kan ze dus op haar buik schrijven.

Hoewel de burgerrechter hem reeds lang en breed heeft veroordeeld tot terugbetaling van de twee miljoen, liet K. het bij een eenmalige betaling van een ton. De strafrechters namen het civiele vonnis in die zin over, dat de internationaal opererende zakenman een flinke gevangenisstraf wacht als hij alsnog niet over de brug komt.

Maar daarvoor moet K. eerst in de kraag worden gevat.  Tot nu toe is hij uit handen van justitie kunnen blijven. Hij verscheen niet op de zittingen en was ook gisteren de grote afwezige. Met zijn vriend woont K. in Hongkong; een verhuizing naar Shanghai is aanstaande. Het arrestatiebevel ligt echter klaar en de rechters gelastten gisteren nog maar eens zijn gevangenneming.