Archief per maand:
Archief per jaar:

Recordaantal bezoekers Stedelijk Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar verwacht het jaar 2016 af te sluiten met een recordaantal van 70.000 bezoekers. In 2015 waren dit nog 38.500 bezoekers.

De spectaculaire stijging is te verklaren door een sterk tentoonstellingsaanbod dit jaar. Vooral de tentoonstelling Picasso in Holland zorgde voor goedbezochte zomermaanden met augustus (10.000 bezoekers) als uitschieter. De huidige tentoonstelling over de Alkmaarse classicist Caesar van Everdingen, Vleiend penseel, met topstukken uit binnen- en buitenland trekt ook veel nieuwe bezoekers naar het museum.

Waar het museum in het verleden vooral bezoek uit de regio trok, komen bezoekers nu uit het hele land. Uit een analyse van de bezoekcijfers blijkt dat alle provincies zijn vertegenwoordigd. Ook buitenlandse bezoekers weten het museum beter dan ooit te vinden.  In het gastenboek schreven bezoekers onder meer: “Treinreis vanuit ‘Mestreech’ de moeite waard!” en “Prachtig allemaal, wij Groningers zijn wel een beetje jaloers”.

Picasso's Les Trois Hollandaises (1905), goauche collectie Centre Pompidou. Foto: SMA

Picasso’s Les Trois Hollandaises (1905), goauche collectie Centre Pompidou. Foto: SMA

Met bijzondere tentoonstellingen over de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte en over verzamelaar Wim Selderbeek (Sluijters, Toorop, Bergense School) verwacht Stedelijk Museum Alkmaar zijn landelijke betekenis in 2017 verder te vergroten.

Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is een van de oudste musea van Nederland. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis.  Tot en met 22 januari is te zien Vleiend penseel. Caesar van Everdingen (1616/1617-1678). Van 18 februari tot en met 20 augustus staat op de agenda Sluijters, Gestel, Kelder: de passie van verzamelaar Wim Selderbeek.