Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Regionale kranten verwaarlozen de regio’

Waar staat het nieuws over de regio in mijn regionale krant?

Waar staat het nieuws over de regio in mijn regionale krant?

Het Noordhollands Dagblad en de vier andere regionale titels van Holland Media Combinatie verwaarlozen de regio. Het voortbestaan van de regionale kranten komt serieus in gevaar als ze niet hun eigen hoofdredacteuren krijgen.

Dat is, kort door de bocht de redenatie van de tweekoppige directie van HMC. Het duo zat vanmiddag bij de rechter. De redactieraad had een kort geding aangespannen, omdat die het totaal niet eens is met de ‘vijf hoofdredacteurenplannetjes’. Het donkerbruine vermoeden is dat de directie de verdeel- en heersstrategie aanhangen. Anders gezegd: door de redactie op te knippen in vijf stukken, wordt de oppositie tegen vercommercialisering van de dagbladen gekortwiekt.

Nu zwaait nog een hoofdredacteur (dit is een vacature, adjunct-hoofdredacteur Hovestad is waarnemer)  de scepter over Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Gooi en Eemlander, Leidsch Dagblad, huis-aan-huisblad De Echo en de veruit grootste dagkrant Noordhollands Dagblad. Plus de websites. Hij doet vanuit Alkmaar voor het hele, aanzienlijke verspreidingsgebied dat met drie adjuncts. “Die hebben geen taakomschrijving, maar duidelijk is dat de hoofdredactie niet de focus heeft op de regio, nota bene het enige waarop deze kranten zich kunnen onderscheiden”, aldus de advocaat van de directie.

Zorgelijk

HMC verkeert in een slechte financiële positie. De toestand is zorgelijk. Komen er geen aanpassingen, dan is het gedaan met de kranten. “De abonnees wilde een krant die over hun buurt schrijft, anders nemen ze een landelijke krant.” Aldus de directie. “De commerciële focus ligt op de regio, nu de redactie nog. Er dient regionale aansturing per titel te komen. Net als de burgemeester in zijn gemeente moet wonen, moet de hoofdredacteur vanuit zijn regio werken.” Dus: Haarlem, Leiden, Amsterdam (De Echo) en Hilversum. Alkmaar natuurlijk ook voor de NHD-redactiebaas, die tevens de algemeen hoofdredacteur wordt.

De redactie, vertegenwoordigd door de redactieraad, moet helemaal niets hebben van de directievoorstellen. ‘We worden uit elkaar gespeeld’, ‘Dit is een bedreiging voor de redactionele onafhankelijkheid’, luidt de felle kritiek. Bij dezelfde redactiegrootte – de afgelopen dertien jaar door reorganisaties tot ruim 220 teruggebracht – neemt het aantal leidinggevenden ook nog eens toe. De eis van de raad luidt: opschorting van de plannen tot er uitspraak is gedaan in de bodemprocedure.

De raad heeft in zijn juridische strijd steun gekregen van de vakorganisatie NVJ, de ondernemingsraad van HMC en het steunfonds HMC, aandeelhouder van moederbedrijf Telegraaf Media Groep. Opmerkelijk is helemaal dat een door de directie ingehuurde externe deskundige eerder dit jaar heeft vastgesteld dat er thans een efficiënte organisatie aanwezig is. Die wordt zonder deugdelijke onderbouwing overhoop gehaald.

De OR heeft in november een soortgelijke rechtszaak tegen de directie, en dan bij de ondernemingskamer in Amsterdam.

De uitspraak in dit geding is over twee weken