Archief per maand:

Restauratie schuttersstuk


Officieren van de Oude Schutterij van Caesar van Everdingen, de Rembrandt van Alkmaar, wordt vanaf 23 maart onder het oog van het publiek gerestaureerd. Elke woensdag, donderdag en vrijdag kunnen bezoekers van Stedelijk Museum Alkmaar meekijken over de schouders van restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz.

Van Everdingens vroegste schuttersstuk, gemaakt in 1641, is in te slechte conditie om getoond te worden. Restauratie werd mogelijk door de allereerste bijdrage uit een nieuw fonds van de Vereniging Rembrandt, gericht op restauraties van meesterwerken, die dringend aan een opknapbeurt toe zijn.

Stofuitdrukking

Caesar van Everdingen – in Alkmaar geboren en gestorven – had een uitzonderlijk talent voor stofuitdrukking: de overtuigende verbeelding van satijn, zilver, glas, laken en huid. Van Everdingen bewees zijn talent in de voorstellingen die hij aanbracht op de luiken van het orgel in de Grote Sint Laurenskerk (1644).

Vervolgens maakte hij naam met zijn schilderingen voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch (1648-1652). Drie maal portretteerde hij de Alkmaarse schutters. Voor het eerst in 1641, op klein formaat, als beginnend kunstenaar; daarna nog twee keer in 1657, op groot formaat, als gevestigd meester. De grote schuttersstukken en vele andere werken van Van Everdingen zijn te bewonderen in de Gouden Eeuwzaal van Stedelijk Museum Alkmaar.