Archief per maand:
Archief per jaar:

Resten Clarissenklooster gevonden in Molenbuurt

Een kaartje van de Molenbuurt met het klooster (links).

Een kaartje van de Molenbuurt met het klooster (links).

Resten van het Clarissenklooster zijn gevonden tijdens archeologisch onderzoek in de Molenbuurt. Het klooster stond daar van 1509 tot 1572.

Het onderzoek had plaats vanwege de nieuwbouw van Bodrum Kebap. De vondst van de restanten heeft geen gevolgen voor de voortgang van de bouw. In de bouwput werden als eerste,  niet ver onder het maaiveld, resten gevonden van een cementen ondervloer waarop plavuizen gelegen hebben. Niet lang daarna werd ook een deel van een fundering aangetroffen.

Uit de restanten blijkt dat het bouwwerk in oost-westelijke richting heeft gestaan. Dat is afwijkend van de bouwrichting van de panden in de omgeving. Er kan gezien de plaats en de oriëntatie met zekerheid gezegd worden dat de gevonden resten afkomstig zijn van het Clarissenklooster. De archeologen van de gemeente brengen alles nauwkeurig in kaart.

Liefdadigheid

Het Clarissenklooster stond van 1509 tot 1572 buiten de stadsvesten ter hoogte van de Geesterpoort. De Clarissenzusters waren afkomstig uit Gouda en brachten hun dagen vooral door met bidden. Ze leefden van de liefdadigheid van de Alkmaarders. Uit bronnen is bekend dat Claes Corff in 1506 een bedrag van 3600 pond heeft nagelaten voor de bouw van dit klooster. In 1509 werd de kapel gewijd.

In 1572 verdreven de geuzen de 28 zusters uit hun klooster. De stenen van het kloostergebouw werden gebruikt voor versterking van de nieuwe stadswallen. Enkele zusters trokken naar het zuiden van Nederland. Een paar Alkmaarse zusters gingen weer in de stad wonen.

Na de sloop van het klooster werden de nieuwe, nu nog aanwezige vestingwerken met grote haast aangelegd, vlak voor de komst van de Spaanse troepen. De grond die vrijkwam tijdens het graven van de Vestgracht werd gebruikt om een aarden omwalling mee aan te leggen.

Archeologen stuiten op klooster.

Archeologen stuiten op klooster.