Archief per maand:
Archief per jaar:

’s Werelds beste rechercheur in steengoede thriller

Brandhaard

Michael Connelly: Brandhaard

Boekerij

€ 19,99, e-book € 12,99

Ik vrees voor de toekomst van mijn grote held Harry Bosch. ’s Werelds beste rechercheur lost in deze steengoede thriller enkele, voorheen onopgeloste misdrijven op. Maar, zoals we intussen weten, hebben zijn onconventionele methoden altijd al de afkeuring van de boven hem gestelde papierheen-en-weerschuivers en dit keer lijkt hij zijn eigen graf te hebben gegraven.

Goed, ik parkeer mijn onrust over Bosch’ toekomst even en concentreer me op de hoofdzaak. Een muzikant overlijdt aan de gevolgen van een verdwaalde kogel die hem negen jaar geleden trof. Bosch en zijn zoveelste nieuwe partner Lucia Soto duiken vol overgave in het onderzoek waarin de twijfel toeneemt over de ethiek van een ex-burgemeester met gouverneursaspiraties, diens rechterhand als ook een stinkend rijke betonkoning.

Tweede zaak – of in feite een combinatie van schijnbaar losstaande misdaden – is een 20 jaar oude brand in de kelder van een flatgebouw. Daarbij kwamen veel jonge kinderen om het leven. Soto was erbij, overleefde en wil eindelijk wel eens weten wie de fik stookte. Haar mentor Bosch veegt haar de mantel uit dat ze met een verbogen agenda bij de politie is gekomen, maar helpt haar vervolgens de daders te traceren.

Boek na boek wordt de voorsprong die Connelly heeft op zijn collega-auteurs, groter. Met Brandhaard doet hoe een extra grote stap richting eeuwige roem en waardering. Karakter, dialogen, intrige, tempo, sfeer: alles klopt als een zwerende vinger. En nu maar bidden voor Hieronymus Bosch.

ARNO RUITENBEEK